Sănătate

Răzvan Cherecheș: „Vaccinații, lăsați liberi. Toată Poliţia trebuie mobilizată, să verifice certificatul verde”

Specialistul în sănătate publică Răzvan Cherecheș spune că în situația în care ne aflăm trebuie ca autoritățile să insiste cu vaccinarea populației și să impună mai multe restricții.

 

 


În timp ce ţara noastră este afectată de o dublă criză, sanitară şi politică, Răzvan Cherecheş a mărturisit pentru Antena 3 că este îngrijorat de rapiditatea cu care se transmite noul coronavirus în România, iar acum se consideră resemnat.

 


Expertul în sănătate publică spune că oamenii ar trebui să nu mai asculte sfaturile persoanelor dezinformate şi să le urmeze doar pe cele ale specialiştilor.

„În al 12-lea ceas, ar trebui insistat cu vaccinarea şi impuse restricţii masive de mişcare la nivel naţional, pentru că nu avem probleme doar într-o anumită regiune. Lăsat liber pentru vaccinţi cu verificări intense din partea poliţiei. Toată Poliţia trebuie mobilizată, să verifice şi să legitimeze certificatul verde. În rest, absolut tot să fie resticţionat la minim, pentru că problemele pe care le avem acum sunt datorate unei transmisii comunitare masive”, a declarat Răzvan Cherecheș.


Îndemn la vaccinare

Specialistul Răzvan Cherecheș face un demn asupra populației nevaccinate să se vaccineze mai repede și să folosească masca în permanență.

„Vaccinaţi-vă cât de repede posibil şi până în momentul în care vaccinul a devenit valabil, respectiv două săptămâni după a doua doză, purtaţi mască în permanenţă, păstraţi distanţa faţă de celelalte persoane şi de câte ori vedeţi pe cineva cu masca sub nas sau fără mască, îndepărtaţi-vă, astfel încât să fiţi în siguranţă. Cam asta e tot ce se poate face, din perspectiva noastră, a cetăţenilor.


Suntem într-o situaţie în care măsurile care ar fi trebuit să fie luate, nu s-au luat. Suntem ca şi atunci când a venit zăpada peste noi. Suntem toţi înzăpeziţi, pe marginea drumului, nu putem ieşi din case şi Guvernul ne spune – staţi liniştiţi că în curând o să avem autorităţi care să se ocupe de situaţie. Deci, trebuie să ne descurcăm singuri. Echivalentul lopeţii care ar trebui să o folosim pentru zăpadă, acum e vaccinul.

Deci, ar trebui ca oamenii să înceteze să mai asculte sfaturile unor persoane care sunt fie dezinformate, fie răuvoitoare, pentru că obţin influenţă şi bani de pe urma împrăştierii de zvonuri false şi să asculte sfatul medicilor infecţionişti, epidemiologi şi specialişti de sănătate publică”, a declarat Răzvan Cherecheș.


Previziuni sumbre pentru următoarea perioadă

Previziunile pentru următoarea perioadă nu sunt prea pozitive, din punctul de vedere al specialistului. El consideră că se pot număra decesele care puteau fi evitate prin luarea de măsuri corecte.

„Fac comparaţie cu săptămânile trecute, numerele vor continua să crească, numărul deceselor va continua să crească, numerele de persoane internate la Terapie Intensivă nu mai au cum să crească, că deja suntem la maxim, dar în schimb numărul de persoane care au nevoie de Terapie Intensivă va creşte. Din acest moment începem să numărăm morţie care ar fi putut fi evitate. Din nefericire, suntem într-o situaţie în care toate aceste morţi ar fi putut fi evitate dacă s-ar fi luat măsurile potrivite, de la începutul verii, pe toată perioada verii”, a transmis Răzvan Cherecheș.

CITEȘTE ȘI

Numărul morților de COVID-19 este în creștere. Peste 200 de români au DECEDAT în ultimele 24 de ore

abonare newsletter