Sănătate

Florin Cîțu: „Nu știm ce o să facem cu cei care refuză vaccinul”

Premierul Florin Cîțu a declarat joi seara, 23 septembrie, că deocamdată vaccinarea obligatorie este ultima variantă pentru România și încă nu are soluții pentru persoanele care nu doresc să se vaccineze.

 

 


„Azi (23 septembrie) am depășit zece milioane de doze de vaccin administrate, avem peste 5 milioane de români vaccinați și totuși avem valul 4. Atunci apare întrebarea cum mergem mai departe. Eu nu sunt adeptul restricțiilor, nu vreau să închidem iar economia.
Aveam această variantă cu certificatul verde, dar există și alte întrebări despre ce facem cu personalul medical, cu profesorii. Eu am spus să te testezi și să plătești costul testului. E normal ca și medicul care nu vrea să se vaccineze să se poată testa. Vaccinarea obligatorie ar trebui să fie ultima variantă”, a declarat pentru Digi24, Florin Cîțu.

În acest moment există câteva probleme pe care vaccinare obligatorie le-ar ridica, probleme la care încă nu s-au găsit soluții.


„Ce facem cu cei care refuză vaccinarea? Ce decizie luăm? Sancționare salarială, desfacerea contractului de muncă, este penal? E ușor să vii cu vaccinarea obligatorie, dar vreau să știu ce facem după aceea, ce vom face.

Sunt multe decizii în România cu amenzi, care de cele mai multe ori sunt ignorate. Aceasta este o discuție pe care trebuie să o avem în coaliția de guvernare, cu UDMR și să luăm o decizie. UDMR este pentru vaccinare obligatorie, dar nici ei nu au răspuns ce facem cu cei care refuză. Dacă trebuie să dăm afară 30% dintre medici pentru că nu vor să se vaccineze?” a explicat premierul.


Premierul a anunțat că va merge în Parlamentul României cu un proiect de lege care va prevede testarea obligatorie pe cheltuială proprie a unor categorii profesionale, dar și privind vaccinarea obligatorie.

Medicii vor fi primii supuși noilor măsuri, dar ar putea fi adăugate și alte ocupații care intră în contact direct cu alte persoane și care au un risc mai mare de infectare.


„Este clar că personalul medical ar trebui să fie în această categorie și cadrele didactice ar putea să intre. Sunt și alte categorii în sectorul public care intră în contact cu clienți, cu persoane fizice, poate și în MApN și MAI”, a adăugat Florin Cîțu.

 


CITEȘTE ȘI

Domeniul HoReCa, îngenunchiat de SCENARIUL ROȘU la Cluj: „Cine plătește testele angajaților?”

Ultimele Stiri
abonare newsletter