Sănătate

VIDEO. Povestea unui supraviețuitor din ATI, din Cluj-Napoca: „Acum ești bine, în 20 de minute ești mort”

Josef Balla, un bărbat în vârstă de 46 de ani din Cluj-Napoca, este un supraviețuitor din secția de ATI care povestește experiența sa șocantă cu virusul Covid-19. El spune că a fost marcat de faptul că la ATI „se moarte foarte ușor”.

 

A stat o săptămână acasă, sub medicamentație, iar după 5 zile a chemat salvarea pentru că nu mai putea să respire. Ajuns la UPU, a trebuit să aștepte mai bine de 4 ore până s-a eliberat un pat în ATI. 


 


Josef Balla a reușit să scape cu viață de virus ca prin minune, aflându-se chiar la limita puterilor:

„Anul trecut în noiembrie și am stat acasă cam o săptămână, cu boala tratată prin telefon de medicul de familie. Am luat antibiotic, azitrox, și cu el cu tot în 5 zile am ajuns să nu mă mai pot mișca prin casă, să rămân fără aer. Abia atunci am chemat salvarea. La UPU am stat la coadă seara de la 22:00 până noaptea la 02:00, când s-a eliberat un pat. 60% din plămâni mi-au fost afectați. Covid-ul asta face, oprește plămânul.


Pe ATI am fost 3 zile și jumătate, n-am ajuns intubat, dar am fost la limită. Am scăpat de ventilație mecanică, pentru că am purtat masca. Dacă nu purtam masca, noaptea ajungeam la ventilație mecanică. Nu puteam respira fără ceva. După ATI, acolo m-a marcat. E foarte ușor să mori”, a spus supraviețuitorul.

„Acum ești bine, după 20 de minute ești mort”

Josef a fost marcat de „ușurința” cu care se moarte pe patul de la ATI. El spune că chiar colegul de lângă patul său de suferință a murit, după ce în urmă cu 20 de minute părea să fie bine și discuta cu asistentele.


„Discutau asistentele cu colegul de lângă patul meu 5-10 minute, iar după 20 de minute era mort, era în sacul de nailon. Asta m-a marcat, ușurința cu care se moare. Acum ești bine, după 20 de minute ești mort. Repunerea pe picioare a fost foarte lentă. Mai bine de o lună am stat în spital. Pornirea a fost grea, dimineața, programul de spălare pe etape s-a făcut. Repunerea în funcțiune a durat la mine cel puțin 2-3 săptămâni - să intru în normalitate cât de cât, ca să ajung la 97-98 saturația de sânge.”

Chiar și după ce a ieșit din spital, Josef Balla a fost nevoit să folosească tubul cu oxigen pentru a se recupera fiindcă urmările au fost dezastruoase. După experiența traumatizantă pe care a trăit-o, supraviețuitorul s-a vaccinat anti-Covid, alături de întreaga sa familie:


„Acasă încă aproximativ o lună am mai folosit oxigenul. Am închiriat tub cu oxigen, a fost foarte mare nevoie de el. După aceea ne-am vaccinat, ne-am zbătut să prindem vaccin. Eu m-am vaccinat cu Pfizer, soția cu AstraZeneca și fetele mele de 18 și 15 ani cu Pfizer și ele, ca să nu mai trecem prin ce am trecut. În timp ce eu eram în spital și soția era bolnavă acasă. Recomand vaccinul, că doamne feri să treacă prin ce-am trecut eu. Altă șansă nu avem și nici nu o să avem. Asta e singura șansă să scăpăm”, a adăugat pacientul.

CITEȘTE ȘI:

Alexandru Rafila: Cluj-Napoca va fi primul mare oraș care va „BENEFICIA” de carantină. Explicația viceprimarului Tarcea

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter