Sănătate

70% dintre adulţii din UE, vaccinaţi complet anti-Covid. În România, doar 30%

Ținta vaccinării anti-COVID în UE a fost atinsă - 70% dintre adulți au fost vaccinați complet. În România, doar aproximativ 30% dintre adulți s-au imunizat cu schema completă.

 

Comisia Europeană a anunţat marţi că a fost atinsă ţinta vaccinării anti-COVID a cel puţin 70% din populaţia adultă a Uniunii Europene, obiectiv stabilit la începutul acestui an, transmite Reuters.


 

„70% dintre adulţii din UE sunt vaccinaţi complet. Vreau să mulţumesc multor oameni pentru că au făcut posibilă această realizare măreaţă”, a scris pe Twitter preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.


Acest anunţ înseamnă că cel puţin 225 de milioane de persoane au primit două doze din vaccinurile Pfizer/BionTech, AstraZeneca sau Moderna ori doza unică de vaccin Johnson & Johnson.

În luna ianuarie, Comisia a declarat că „în vara lui 2021, statele membre ar trebui să aibă vaccinată 70% din populaţia adultă”. Fraza a fost interpretată în sensul în care fiecare dintre cele 27 de ţări membre trebuie să atingă pragul de 70%.


Anunţul executivului comunitar marchează o bornă importantă în strategia UE de vaccinare împotriva COVID-19 după un start lent, dar în acelaşi timp ascunde mari diferenţe între ţările membre, unele regiuni din vestul Europei depăşind cu mult 70%, în timp ce altele din est, mai sărace, sunt mult în urmă.

În România, doar 30% dintre adulți s-au vaccinat complet

Potrivit Centrului european pentru prevenirea şi controlul bolilor (ECDC), situaţia diferă substanţial între ţări. De exemplu, Malta şi-a vaccinat complet 90% dintre adulţi, Irlanda şi Portugalia, peste 80% din populaţia adultă, iar Franţa, peste 70%.


În estul UE, Bulgaria şi-a vaccinat complet doar o cincime din populaţia sa adultă, iar România, aproximativ 30% dintre adulţi. Croaţia, Letonia, Slovenia şi Slovacia şi-au imunizat complet aproximativ jumătate din populaţia cu vârsta de peste 18 ani.

Din data de 27 decembrie 2020, în România au fost administrate aproape 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 - 9.759.206 doze de vaccin. 


Dintre toate persoanele vaccinate, peste 5 milioane sunt imunizate cu schema completă, mai exact un număr de 5.124.998 de români. Dintre aceștia, 3.736.894 s-au vaccinat cu Pfizer, 363.338 de români s-au vaccinat cu Moderna, 416.786 s-au vaccinat cu AstraZeneca, iar 607.980 persoane s-au vaccinat cu Johnson&Johnson. 

CITEȘTE ȘI:

Specialist în sănătate publică: „A treia doză de vaccin ar trebui să fie disponibilă în România”. Risc de 10 ori mai mic de infectare după administrare

 

Cazurile de infectare cu COVID-19 cresc PERICULOS! Peste 1.300 de români, confirmați în 24 de ore cu coronavirus

 

abonare newsletter