Sănătate

Un tânăr designer a murit subit la Cluj. Moartea sa a salvat mai multe vieți

Un tânăr designer de pălării a murit din senin la Cluj la doar 29 de ani. Moartea sa a ajutat la salvarea mai multor vieți.

 

O tânără în vârstă de 29 de ani, designer de pălării stabilit la Cluj, Brigitta Dachmann, a intrat în moarte cerebrală din senin, scrie doctorulzilei.ro


 

Totul s-a întâmplat joi, 19 august, la secția de ATI a Spitalului Județean din Cluj-Napoca. 


Prin moartea sa, Brigitta a salvat viața mai multor oameni, fiindcă familia a decis să îi doneze organele. 

A salvat viețile unor fete de 18 și 19 ani

Chiar și după moartea sa, tânăra a salvat viața a două fete foarte bolnave, în vârstă de 18 ani, respectiv 19 ani. 


Una dintre fete era din Harghita și cealaltă din Cluj, iar ambele au primit câte un rinichi de care aveau nevoie ca de aer, în timp ce ficatul lui Brigitta a fost dus la Centrul de Transplant Hepatic de la Institutul Clinic Fundeni, scrie sursa citată. 

La Cluj au venit echipe de prelevare cord și plămâni ale centrelor din Torino și Bergamo, fiindcă în România nu există pacienți compatibili. Organele pe care le-au prelevat au salvat viețile altor doi oameni.


Agenția Națională de Transplant a anunțat că o cursă contracronometru pentru viață a avut loc joi, 19 august, după care 13 oameni au primit o nouă șansă la viață. Familiile a trei pacienți în moarte cerebrală, între care și familia tinerei designer, au acceptat donarea de organe și țesut pentru salvarea altor vieți: 

„În spatele acestor vieți ce au putut fi salvate prin transplant s-au aflat echipele de coordonare și KDP ale celor 3 spitale (Spitalul Clinic de Urgență București, Spitalul Județean de Urgență Dr. Constantin Opriș Baia-Mare și Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca), pe umerii cărora s-a aflat misiunea cea mai încărcată de emoție și responsabilitate. Efortul lor a fost preluat de echipele de prelevare și, mai departe, de echipele de chirurgi și anesteziști din cadrul centrelor de transplant. Au fost ore intense pentru echipele medicale implicate în activitatea de transplant (chirurgi, anesteziști, medici de laborator, medicii specialiști nefrologi sau gastroenterologi), care au făcut într-un timp foarte scurt un adevărat maraton pentru salvarea de vieți”, spun cei de la ANT, pe Facebook.


Mesaje de durere ale familiei

Tânăra designer a participat la Electric Castle cu săptămână înainte de a intra, din senin, în moarte cerebrală. Familia sa a postat în urma tragediei mesaje încărcate cu suferință.

„Azi a plecat dintre noi un suflet minunat, un om iubit, apreciat de toți din jurul ei, a oferit o stare buna in jurul ei doar prin simpla prezenta. Pentru mine a fost atât iubita, logodnica dar și cel mai bun prieten însă destinul a ales sa ne despartă in cel mai urat mod posibil. Nu e corect ce s-a întâmplat, a placat dintre noi mult prea devreme, mai avea atâtea planuri și atâtea vise frumoase de realizat. Vei rămâne mereu in inima și in sufletul meu! Îți multumesc pentru toate clipele frumoase pe care le-am trăit împreuna! Drum lin îngerul meu! Te voi iubi mereu!”, a scris logodnicul Brigittei Dachmann într-un mesaj pe Facebook.

Mama tinerei a postat și ea un mesaj despre moartea fiicei sale, exprimându-și tristețea față de cele întâmplate:

„Au trecut zile crunte în care durerea, tristețea, suferința a pus stăpânire pe noi toți. Ne-am consolat cu sutele de mesaje de alinare sufletească primite. Am simțit că ați fost alături de noi. Vă mulțumim. Totodată mulțumim că ați participat într-un număr atât de mare la ceremonia de înmormântare a iubitei noastre Brigitta Dachmann. Vă mulțumim din suflet pentru gândurile, cuvintele de alinare.

Mi-o imaginez pe Brigi a noastră un îngeraș cu suflet luminat, stand pe un norișor alb și pufos. Cu siguranță, vede lacrimile noastre, simte durerea noastră a tuturor. În aer plutește tristeţea și durerea. E foarte trist că o copilă perfect sănătoasă cu o viață minunată, cu o carieră frumoasă, cu o familie iubitoare, un logodnic care o adora și mulți mulți prieteni să părăsească aceasta lume într-o secundă datorită unui anevrism cerebral. Dormi în pace draga noastră copilă, vei rămâne mereu în sufletele noastre.TE IUBIM ENORM”, a scris mama Brigittei.

CITEȘTE ȘI:

O fetiță de 13 ani, în stare gravă după accidentul de tren de la Urișor, a murit la spital în Cluj

 

Moartea unui copil de 10 ani din Cluj a salvat viețile a patru oameni. Familia a decis să îi doneze organele

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter