Sănătate

Pacienții COVID, intubați direct în ambulanță, pentru că în Cluj nu mai sunt locuri libere la ATI

Situația secțiilor ATI din Cluj este foarte gravă, toate secțiile funcționând la capacitatea maximă. Medicii nu mai fac față presiunii, iar pacienții cu forme grave ale virusului sunt din ce în ce mai mulți.

 

 


Situația spitalelor din Cluj nu este una foarte bună, mai ales pe secțiile de Terapie Intensivă. În acest moment sunt internați la ATI 90 de pacienți cu forme severe ale virusului COVID-19.

 


De mai multe zile nu mai este niciun pat liber pe secțiile ATI, iar cererea este foarte mare. Pe secțiile Covid din spitalele din Cluj sunt internați 695 de pacienți, iar mulți dintre ei au nevoie de tratament în Terapie Intensivă, potrivit europafm.ro.

Pacienții sunt intubați direct din ambulanță

Potrivit sursei citate, medicii spun că tot mai mulți oameni infectați cu COVID-19 și care au forme grave ajung cu ambulanța direct în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) și se sufocă până la limita stopului-cardiac și sunt intubați pe loc. Unii pacienți sunt intubați direct în ambulanțe, iar alții în diverse spații de care dispune UPU. Doctorii își dau toată silința pentru a salva pacienții și caută locuri libere în alte spitale din județ, doar că toate secțiile sunt pline și nu mai au locuri.


Mai mult decât atât, sunt ocupate și secțiile de terapie intensivă intermediară, unde se află cei cu forme medii sau severe de boală, care primesc oxigen lângă pat.

Autoritățile vor să mărească capacitatea de internare pe terapie intensivă, doar că nu au personalul medical și auxiliar necesar. Pentru o secție nouă de ATI este nevoie și de personal. Spre exemplu, la 10 paturi, tură completă, ar fi nevoie de cinci medici și în jur de 10 asistenți medicali. Din păcate, secțiile de ATI care sunt funcționale în acest moment, nu au personal de rezervă. Prin urmare, Clujul are o dublă criză pe secțiile ATI: de paturi și de personal.


Secția de ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase nu mare are locuri libere de câteva săptămâni bune

De asemenea, medicul rezident Paul Oargă, care lucrează pe secția de Terapie Intensivă de la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, a spus săptămâna trecută că secția funcționează la capacitatea ei maximă de mai bine de trei săptămâni.

„Eu sunt pe secția de ATI de la Boli Infecțioase, la câteva ore se face o centralizare în care spunem câte locuri libere avem, câți pacienți intubați avem. De trei săptămâni, de când am venit aici este plină secția. Încercăm să facem tot posibilul ca să fie bine. Nu ținem bolnavii mai mult decât trebuie, doar că trebuie să ne asigurăm că bolnavul poate să iasă de pe secție fără să apară complicații. Stresul cel mai mare nu este pe mine, pentru că eu sunt doar rezident, dar observ cum stau lucrurile”, a povestit Paul Oargă, pentru monitorulcj.ro.


CITEȘTE ȘI:

Criza de la ATI: Mai multe paturi în spitalele din Cluj. Subprefect: „Situația este gravă, dar mereu găsim soluții”

Medic de profesie, vlogger din pasiune! Paul Oargă explică cum funcționează sistemul medical. Interviu VIDEO

Ultimele Stiri
abonare newsletter