Sănătate

Când ajung primele doze de vaccin Johnson&Johnson în România?

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunțat când va primi România câteva zeci de mii de doze din vaccinul produs de compania Johnson&Johnson, aprobat recent de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

 

 


Valeriu Gheorghiţă a anunțat că, cel mai probabil, în a doua parte a lunii aprilie România va primi câteva zeci de mii de doze din vaccinul produs de compania Johnson&Johnson.

Vaccinul care se administrează într-o singură doză

"Pentru a doua jumătate a lunii aprilie, dacă nu mă înşel, ar trebui să primim probabil prima tranşă, nu este una consistentă, probabil că vor fi câteva zeci de mii de doze, reamintesc faptul că se administrează într-o singură doză, schema de vaccinare este simplificată. Din acest motiv nu au fost luate decizii finale vis-a-vis de categoria persoanelor eligibile, ţinând cont de faptul că este un vaccin recomandat tuturor celor cu vârsta de peste 18 ani şi care nu au contraindicaţii cunoscute”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, marţi.


El a precizat că, din punct de vedere practic, acest ser poate fi folosit mai mult în centre mobile, de către echipe mobile în localităţile în care accesul la vaccinare este mai redus, "dar asta nu înseamnă că nu va putea fi accesat şi de restul categoriilor de persoane".

Eficacitate aprobată de Agenţia americană pentru medicamente (FDA)

Eficacitatea vaccinului a fost de 85,9% împotriva formelor grave ale maladiei în SUA şi a fost de asemenea eficient împotriva formelor grave în proporţie de 81,7% în Africa de Sud şi 87,6% în Brazilia, unde există tulpini locale larg răspândite. FDA a studiat independent rezultatele testelor clinice efectuate pe circa 40.000 de persoane în mai multe ţări.

"Analizele susţin un profil de securitate favorabil fără îngrijorări specifice de securitate identificate care ar putea împiedica emiterea unei autorizaţii pentru utilizare de urgenţă", a scris agenţia. Această aprobare ar putea fi acordată încă de la sfârşitul acestei săptămâni în SUA.

În toate regiunile în care s-au efectuat testele clinice, eficacitatea vaccinului la 28 de zile după vaccinare a fost de 85,4% împotriva formelor severe ale maladiei.În ceea ce priveşte formele moderate ale COVID-19, eficacitatea a fost de 66,1%.


Acest vaccin este aşteptat în mod special întrucât prezintă două avantaje care nu sunt deloc de neglijat în materie de logistică: nu necesită decât o singură doză şi poate fi stocat la temperatura frigiderului, ceea ce va facilita considerabil distribuţia.

Ultimele Stiri
abonare newsletter