Sănătate

Răzvan Cherecheș, expert UBB în sănătate publică: „Suspendarea vaccinării cu AstraZeneca este o decizie politică”

Răzvan Cherecheș, expert al Universității Babeș-Bolyai în sănătate publică și consilier onorific în Ministerul Sănătății, a făcut o serie de precizări despre vaccinul AstraZeneca.

 

 


România a oprit vaccinarea cu lotul AVB2586 al celor de la AstraZeneca după ce în Italia au fost raportate două decese în urma formării unor cheaguri de sânge. Răzvan Cherecheș, expert UBB în sănătate, i-a liniștit pe cei care aveau semne de întrebare cu privire la calitatea serului și consideră că suspendarea vaccinării în 9 țări din Europa este doar o acțiune politică prin care anumiți demnitari încearcă să își apere imaginea.

„Nu există nicio dovadă sau relație de cauzalitate demonstrată între vaccinul AstraZeneca și episoadele trombotice (acestea pot apărea spontan). Faptul că două evenimente sunt consecutive în timp nu înseamnă neapărat că unul îl determină pe celălalt (am mâncat înghețată și peste 2 ore mi-am rupt mâna). Acțiunile și deciziile noastre trebuie să fie ghidate de dovezi științifice, nu de impresii și de isterii media. Decizia de suspendare a vaccinării este una politică, care să conserve imaginea politicienilor - nu este bazată pe nicio dovadă riguroasă”, a transmis Răzvan Cherecheș prin intermediul rețelelor de socializare.


Răzvan Cherecheș consideră sigur vaccinul AstraZeneca

Expertul în sănătate publică le-a transmis tuturor românilor că vaccinarea cu AstraZeneca este în continuare sigură și nu au motive de îngrijorare.

„Dacă ar fi fost demonstrată conexiunea între cele 2 evenimente (vaccinare și tromboză), aș fi susținut până în pânzele albe oprirea vaccinării
cei care urmează să faceți prima doză sau rapelul - mergeți liniștiți să îl faceți. Cei care v-ați vaccinat deja cu prima doză sau rapelul de AstraZeneca - stați liniștiți, este extrem de improbabil ca acum să apară simptome. Deciziile noastre trebuie să fie bazate pe dovezi - studii care să demonstreze pericolul, nu pe impresii și frici fără suport”, a mai adăugat expertul.


România a primit puțin peste 80.000 de doze de AstraZeneca din lotul ABV2856, fiind folosite 77.059 în toată țara. Câteva sute de clujeni au primit acest ser administrat la finalul lui februarie și începutul lui martie. La nivel european, România este a 10-a țară care a decis să suspende vaccinarea cu diferite loturi de vaccin AstraZeneca.

Ultimele Stiri
abonare newsletter