Sănătate

40 de copii în stare gravă au murit așteptând să fie transferați în alte spitale. Medic: „Copiii mor în România pe liste de așteptare”

40 de copii în stare gravă de sănătate au murit în ultimii doi ani, în timp ce așteptau să fie transferați în alte spitale pentru a fi tratați.

 

 


Medicul Cătălin Cârstoveanu, șeful secției ATI de nou-născuți al Spitalului „Marie Curie” a atras atenția unui fenomen neplăcut din spitalele românești. În ultimii doi ani, 40 de copii grav bolnavi au murit fiindcă nu au prins loc în alte spitale pentru a fi tratați, conform digi24.ro.

 


„Am făcut o aplicație unde se vede câte locuri avem acolo, câți sunt în așteptare, câți sunt peste număr, (acum – n.r.) avem cinci peste număr, 13 critici stau în așteptare. Pot să moară, azi, mâine, poimâine. În doi ani de zile de când am dat drumul aplicației au murit 40 de copii pe listă, așteptând să fie transferați într-un loc multidisciplinar”, a explicat medicul pentru digi24.ro.

Dotările în spitalele pentru copiii lipsesc cu desăvârșire și la fel și personalul medical. Foarte mulți copii ajung să moară „pe liste de așteptare” din acest motiv.


„Copil în așteptare înseamnă că în momentul actual, reanimarea e arhiplină, chirurgii ar putea să facă operația, noi am putea să tratăm să spunem, dar nu e fizic loc unde să-l pui, dar stă pe o lista de așteptare și ne uităm care e cel mai critic pe care să-l luăm. Fiecare centru universitar mare are nevoie de spitale pediatrice regionale. Nimeni nu vorbește despre acest lucru. Când e un accident grav, nu spun de colegii care fac minuni la spitalele de urgență și la alte spitale de adulți, dar acolo se transferă, noi n-avem centru de traumă pentru copii, pentru că n-avem gardă pentru așa ceva, nu avem garda de la neurochirurgie. Copiii mor în România, pe liste de așteptare”, a adăugat Cârstoveanu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter