Sănătate

PRIMER salută inițiativa Ministrului Sănătății Vlad Voiculescu privind reintroducerea unei liste de medicamente esențiale

Elaborarea unei liste de medicamente esențiale, în acord cu lista model a Organizației Mondiale a Sănătății OMS, este un prim pas extrem de important pentru îmbunătățirea accesului populației la medicamentele ieftine, care s-au găsit tot mai greu sau au lipsit cu totul din farmacii.

 

 


Spre exemplu, dacă urmărim ultima ediție, 21 din 2019, a listei model de medicamente esențiale a OMS vom vedea că ea cuprinde medicamente cum ar fi de exemplu levotiroxina, metformina, imunoglobuline, capecitabina, cisplatina, hidroxiclorochina, metotrexat, ivermectina, adică exact acele produse despre care se discută de mai bine de 2 ani pentru că sunt greu de găsit sau au dispărut cu totul din farmaciile din Romania.

 


 

Aceste medicamente, dar și toate celelalte din lista care va fi elaborată de Ministerul Sănătății, nu trebuie să mai lipsească niciodata din farmaciile din țară.


În ultimii ani au dispărut din România peste 2000 de medicamente, din cele care costau sub 25 de lei, în special din cauza aplicării taxei clawback la cel mai mic preț din Europa, dar și pentru că multe dintre ele nu erau produse în țară, astfel încât sistarea importurilor ducea la situații dramatice.

PRIMER, Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România, își exprimă disponibilitatea că în baza listei și în funcție de solicitările Ministerului Sănătății să transfere în măsura posibilităților tehnologia necesară pentru a fabrica în țară medicamentele deficitare. Mai mult, România poate deveni un hub de producție și export a medicamentelor esențiale, pentru că dispariția medicamentelor ieftine este o problemă semnalată de toate țările din Uniunea Europeană.

Ultimele Stiri
abonare newsletter