monitorulcj.ro Menu
Sănătate

9 cazuri de infectare cu tulpina de coronavirus din Marea Britanie, descoperite la Cluj

În județul Cluj au fost deja identificate 9 cazuri de infectare cu tulpina din UK. INSP avertizează că noua formă de COVID-19 se poate extinde în toată țara.

Noua tulpină COVID-19 a ajuns la Cluj

 

 


Institutul Naţional de Sănătate Publică a anunțat că noua tulpină din Marea Britanie, varianta SARS-CoV-2 linia genetică B.1.1.7 circulă deja în jumătate din judeţele ţării şi există o probabilitate mare de a cuprinde întreg teritoriul României în viitorul apropiat. La Cluj au fost identificate deja 9 cazuri de persoane infectate cu tulpina adusă din UK.

 


Din cele 136 de cazuri de COVID-19 din România confirmate cu noi variante ale virusului, analiza epidemiologică a arătat că 9 se află în județul Cluj, cele mai multe fiind identificate în București, acolo unde s-au înregistrat nu mai puțin de 80 de cazuri.

Persoanele peste 45 de ani, afectate de noua tulpină

„Sunt necesare eforturi conjugate pentru realizarea secvenţierilor şi comunicarea rezultatelor la DSP şi CNSCBT cât mai curând după finalizarea investigaţiilor de laborator, în vederea realizării rapide a anchetelor epidemiologice şi a instituirii măsurilor necesare faţă de cazuri şi contacţi, având în vedere transmisibilitatea crescută a acestei variante şi, conform ultimelor evidenţe sosite din Marea Britanie, severitatea mai mare a bolii pe care o generează la vârstnici”, avertizează INSP.


Până în prezent, în acest an, au fost comunicate la Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) 499 de secvenţieri finalizate în săptămânile 53/2020 - 07/2021, respectiv până la data de 21 februarie 2021 inclusiv, dintre care 136 au fost confirmate cu VOC 202012/01 (linia genetică B.1.1.7), ceea ce arată că numărul corespunde unei rate de confirmare de 27,3%. Potrivit analizei, cele mai multe cazuri confirmate s-au înregistrat la grupa de vârstă 45-54 de ani, 95,6% fiind la persoane cu vârsta mai mare de 25 de ani.

Pe lângă cazurile identificate în Cluj și București, județele care se mai confruntă cu apariția noii tulpini sunt Argeş (2), Bihor (1), Brăila (1), Botoşani (4), Caraş-Severin (2), Constanţa (1), Covasna (1), Galaţi (2), Giurgiu (1), Gorj (2), Hunedoara (1), Ilfov (5), Mureş (1), Prahova (1), Suceava (5), Timiş (11), Vâlcea (4), Vrancea (1), Vaslui (1).


CITEȘTE ȘI

Încă o clujeancă INFECTATĂ cu noua tulpină de coronavirus! Nu a călătorit în Marea Britanie