Sănătate

România aruncă anual până la 60 de tone de plasmă, cu care ar putea fi trataţi mii de bolnavi

Centrele de transfuzii din România aruncă între 20.000 și 60.000 de litri de plasmă anual.

 

 


Din cauza lipsei spațiilor de depozitare adecvate și a infrastructurii de valorificare, centrele de transfuzii din țara noastră sunt  nevoite să arunce între 20.000 și 60.000 de litri de plasmă anual, volum din care ar putea fi făcute medicamente pentru mii de pacienţi.

 


De ce aruncă România tone de plasmă?

România nu colectează plasmă pentru a produce medicamente prin „fracţionare”, aşa că este dependentă de importul medicamentelor derivate din plasmă. Deși nu suntem singura țară care face acest lucru, ne aflăm într-o poziție extrem de vulnerabilă, după cum au dovedit-o şi crizele de imunoglobulină (un medicament derivat din plasmă) din 2017 şi 2018.

„În lipsa unor măsuri urgente, România va ajunge în situația de a importa medicamente derivate din plasmă în cantități insuficiente și la prețuri exorbitante, lăsând bolnavi fără nicio posibilitate de tratament”  – arată raportul-investigaţie „Plasmă pentru România”, lansat astăzi, 18 februarie 2021, de cei de la Observatorul Român de Sănătate.


Plasma este componenta lichidă a sângelui responsabilă pentru realizarea unor funcții esențiale pentru supraviețuire, precum coagularea sângelui sau lupta împotriva infecțiilor.

Peste 300.000 de pacienți dependenți de plasmă în UE

Capacitatea de colectare a plasmei pentru fracționare în Europa acoperă doar 63% din necesar. Deşi Europa deține o capacitate de fracționare mai mare decât Statele Unite ale Americii, producția de medicamente derivate din plasmă la nivel european depinde de plasma importată din SUA.


Medicamentele derivate din plasmă sunt indispensabile atât pentru tratamentul unor afecțiuni acute amenințătoare de viață, cât și pentru tratamentul pe termen lung al unor boli genetice rare. Unele dintre aceste tratamente sunt incluse de către Organizația Mondială a Sănătății pe lista-model a medicamentelor esențiale.

În UE, peste 300.000 de pacienți sunt dependenți de medicamente derivate din plasmă.


CITEȘTE ȘI

Spitalul Județean de Urgență Cluj are un nou director medical

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter