Sănătate

Pfizer este mai puțin eficient în fața tulpinii sud-africane. Ce au descoperit cercetătorii?

Compania de farmaceutice Pfizer a constatat că tulpina sud-africană reduce nivelul de anticorpi, chiar dacă este administrat un vaccin anti-COVID, în urma unui studiu.

 

 


 

Tulpina sud-africană a coronavirusului poate reduce protecția anticorpilor de la vaccinul Pfizer BioNTech cu două treimi, a declarat compania, transmite reuters.ro.


 

Acest lucru s-a constatat în urma unui studiu care arată că vaccinul a fost încă capabil să neutralizeze virusul, dar nu există încă dovezi din studiile efectuate pe oameni că varianta reduce protecția vaccinului.



Pentru studiu, oamenii de știință de la companii și de la Universitatea din Texas Medical Branch (UTMB) au dezvoltat un virus proiectat care conținea aceleași mutații purtate pe porțiunea vârfului variantei extrem de contagioase de coronavirus descoperită pentru prima dată în Africa de Sud, cunoscută sub numele de B.1.351. Picul, folosit de virus pentru a intra în celulele umane, este ținta principală a multor vaccinuri COVID-19.


Cercetătorii au testat virusul proiectat împotriva sângelui preluat de la persoanele cărora li s-a administrat vaccinul și au constatat o reducere de două treimi a nivelului de anticorpi neutralizanți.


Constatările lor au fost publicate în New England Journal of Medicine (NEJM).


Deoarece nu există încă un punct de referință stabilit pentru a determina ce nivel de anticorpi sunt necesari pentru a te proteja împotriva virusului, nu este clar dacă această reducere de două treimi va face vaccinul ineficient împotriva variantei care se răspândește în întreaga lume.



Cu toate acestea, profesorul UTMB și co-autorul studiului, Pei-Yong Shi, au declarat că este de părere că vaccinul Pfizer va fi eficient chiar și în cazul acestei noi variante de virus.


Acest lucru se datorează faptului că, în studiile clinice, atât vaccinul Pfizer / BioNTech, cât și un vaccin similar de la Moderna au conferit o anumită protecție după o singură doză cu un răspuns de anticorp mai mic decât nivelurile reduse cauzate de varianta sud-africană în studiul de laborator.
Chiar dacă varianta în cauză reduce semnificativ eficacitatea, vaccinul ar trebui să contribuie la protejarea împotriva bolilor severe și a decesului, a menționat el. Experții din domeniul sănătății au spus că acesta este cel mai important factor pentru a împiedica copleșirea sistemelor de sănătate întinse.

Pfizer și Moderna au eficacitatea scăzută în cazul mutației din Sud-Africa

Pfizer și BioNTech au declarat că fac lucrări de laborator similare pentru a înțelege dacă vaccinul lor este eficient împotriva unei alte variante găsite pentru prima dată în Brazilia.
Moderna a publicat miercuri o corespondență cu date similare, care arătau o scădere de șase ori a nivelurilor de anticorpi față de varianta sud-africană.
Moderna a mai spus că eficacitatea reală a vaccinului său împotriva mutației sud-africane nu a fost stabilită. Compania a spus anterior că vaccinul va funcționa împotriva variantei.

Ultimele Stiri
abonare newsletter