Sănătate

Spital în pod, în Centrul Clujului! Nu are autorizație de construcție și nici pentru securitate la incendiu. VIDEO

Medicii dintr-un spital din Centrul orașului Cluj-Napoca desfășoară operații într-un pod! „Spitalul din pod” nu are autorizație de construcție și nici pentru securitatea la incendiu.

 

 


Institutul de Urologie și Transplant Renal din Cluj-Napoca este spitalul în care medicii își desfășoară operațiile în pod. Spitalul este pe jumătate „legal”, iar pe cealaltă jumătate „ilegal”.

 


Blocul operator al spitalului este zona în care medicii și asistentele lucrează pentru pacienți, care sunt spitalizați în podul unității medicale, care în acte apare ca pod neamenjat și nu are autorizație nici de construcție și nici pentru securitate la incendiu.


Emanuel Ungureanu, deputat USR și fost candidat la Primăria Cluj-Napoca, a tras un semnal de alarmă în legătura cu acest spital. El a filmat locul și a discutat cu managerul interimar al spitalului, doctorul Silviu Moga.

Acum nu este prima dată când deputatul încearcă să atragă atenția spre problemele din instituțiile medicale din Cluj: „Am încercat de-a lungul anilor să semnalez probleme din spitale. Am fost alungat chiar cu poliția din spitale care acum ard, din spitale în care mor foarte mulți pacienți din cauza infecțiilor nosocomiale, pentru că nu poți să faci circuite într-un pod neamenajat. Nu poți să protejezi pacienții. Dar nu doar despre pacienți este vorba aici. În acest pod neamenajat lucrează medici, asistente, infirmiere, brancandieri, oameni care au și ei familii. În singuranță trebuie să lucreze și salvatorii și cei care ar trebui să fie salvați.”


Un spital într-un pod, fără autorizație

Directorul interimar al spitalului a explicat cum a ajuns spitalul într-o asemenea situație:

„Pe scurt voi puncta câteva aspecte: Institutul datează din anul 2000, atunci a luat ființă, la etajul 3 a acestei clădiri. Ulterior, în anii următori spațiile s-au extins în pod. Autorizația inițială de construire era pentru amenajare pod, nu pentru operații medicale. Acolo cu timpul în perioada lui Lucan s-au înființat spații medicale - saloane pentru pacienți. În momentul de față acolo sunt toate saloanele pacienților care se internează pentru operații, adică 65 de paturi.”


Așadar, majoritate pacienților sunt internați în zona care nu are autorizație pentru securitate la incendii. La etajul 3 al clădirii din care face parte regăsim „zona legală” a instituției, anume o secție ATI și blocul operator:

„La etajul trei sunt doar 10 paturi ATI și blocul operator. Vechea conducere nu a făcut demersurile de reautorizare pentru spații medicale, iar în cartea funciară apare pod neamenajat. După 20 de ani este foarte greu și nu am găsit încă soluții legale, împreună cu autoritățile locale, de a legaliza practic acest pod de spații medicale.”

Cu toate că aceste probleme sunt deja cunoscute, spitalul va avea parte de o vizită a Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, în urma căreia va trebui să achite câteva taxe.

Singura soluție, un spital nou

Cu toate că acest spital este singurul institut medical din Nord-Vestul țării care realizează transplant renal, pacienții sunt nevoiți să fie internați într-un pod, condițiile nefiind conforme. În anul 2019, 3.500 de bolnavi au fost internați în acel loc.

Întrebat care sunt problemele care predomină în această unitate medicală, dr. Silviu Moga, managerul interimar, a explicat următoarele:

„Aș vrea să încep mai întâi cu problemele administrative. Sigur că am fost vizitați de autorități, cum ar fi Inspectoratul pentru Situații de Urgență, când s-au făcut verificări în ceea ce privește instalație de detecție la incendiu, autorizația pentru incendii. Noi am încercat să ne conformăm și o parte din probleme le-am remediat, cum ar fi hidranții realimentați cu apă, indicatoarele luminoase. Însă problema mare a acestui spital pleacă de la autorizarea de construire și nu se poate obține autorizație pentru securitatea la incendiu, per clădire.”

Cea mai mare problemă și care ar putea duce chiar la o tragedie este lipsa autorizației pentru securitatea la incendiu și existența unor spații foarte puține de evacuare în caz de incendiu: „Căile de evacuare sunt puține, spațiul nostru este situat într-o altă clădire, împreună cu alți co-locatari și ieșirile sunt doar câteva, în caz de incendiu, și neconforme. Din blocul operator este o cale de evacuare pe scări care coboară la parterul clădirii. Pe o altă latură, este foarte greu să ajungi la o cale de evacuare”, a adăugat doctorul.

Soluția finală ar fi construirea unui nou spital „așa cum ar trebui să fie unul în mileniul trei”: „O parte din lucruri le putem rezolva. Chiar am introdus în planul de investiții, extinderea rețelei de detecție și de alarmare la incendii, remedierea instalației electrice. Dar aceste lucruri vor rezolva parțial problemele noastre. Problema principală e că aceste spații sunt improprii pentru activități medicale. Soluția e un spital nou cu circuite medicale,  cu sisteme la alarmare la incendii, cu circuite electrice funcționale, spații generoase, așa cum ar trebui să fie un spital în mileniul trei”, a declarat Silviu Moga.

CITEȘTE ȘI:

Petru Șușcă, demis de la șefia Spitalului Județean de Urgență Cluj, de Vlad Voiculescu. Cine îl înlocuiește?

 

Construirea unui HUB medical la Cluj pe un teren de 40 de hectare. Ungureanu: „Acest proiect este vital pentru sănătatea clujenilor!” VIDEO

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter