Sănătate

E oficial! NU putem alege între vaccinul Pfizer sau Moderna! Medicii decid cu ce ser vor face imunizarea.

Românii nu vor putea alege dacă vor fi vaccinați cu vaccinul Pfizer sau cu cel produs de Moderna. Medicii vor lua decizia.

 

 


România va începe, de la 1 februarie, vaccinarea cu serul produs de compania americană Moderna, potrivit unui comunicat al Comitetului Național de Coordonare a Activității de Vaccinare (CNCAV). Imunizarea cu acest tip de vaccin se va face în paralel cu cel produs de Pfizer/BioNTech.

 


Călin Alexandru, director DSU și membru CNCAV a vorbit despre cum va fi folosit vaccinul produs de Moderna și a lămurit un lucru important, și anume dacă cetățenii pot opta pentru serul Moderna sau pentru cel produs de Pfizer/BioNTech.

„Nu este un proces de alegere, cum am merge într-un magazin”

„În momentul de față vom utiliza dozele Moderna în paralel cu cele ale Pfizer/BioNTech, în următorul fel - persoanele care vor primi prima vaccinare începând cu 1 februarie, vor primi vaccinul Moderna. Cetățenii care în același centru de vaccinare vor face rapelul, vor primi doza de la Pfizer, așa cum au primit prima doză.


Vreau să lămuresc dacă persoanele vor putea alege. Procesul de vaccinare este politică de sănătate publică. Nu este un proces de alegere, cum am merge într-un magazin să cumpărăm un fular. Deci nu este o chestiune de opțiune a persoanei, ci sunt luate în considerare, la momentul când se face administrarea unui vaccin sau altul, în primul rând elemente legate de partea medicală, după aceea cea legată de disponibilitatea vaccinului, sau elemente legate de partea de sănătate publică și de protecție generală a populației față de virusul SARS-CoV-2.

Deci, din acest punct de vedere nu va exista posibilitatea de alegere, este o chestiune care se decide la nivelul centrului de vaccinare în funcție de disponibilitate și în funcție de recomandările medicale”, a declarat Călin Alexandru, director DSU și membru CNCAV, la Digi24. 


CITEȘTE ȘI

Românii care sunt reprogramați vor primi vaccinul Moderna. Când va fi administrat serul

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter