Sănătate

Medic cardiolog: ”Bolile cardiovasculare pot fi prevenite, dar pacienții în vârstă ajung în general tardiv la cabinet”. Află ce investigații e bine să faci din timp!

România se află pe primele locuri în Europa în ceea ce privește incidența bolilor cardiovasculare.

De altfel, mai mult de jumătate dintre decesele de la noi din țară sunt provocate de afecțiuni ale inimii și aparatului circulator. Multe dintre aceste afecțiuni cu risc mare de mortalitate pot fi prevenite, prin controlul regulat la medicul cardiolog. Din păcate, potrivit cardiologilor, pacienții în vârstă, care sunt mai mult la risc, ajung mai târziu la medic decât ar trebui.

”Infacrtul miocardic acut sau disecția de aortă sunt cele mai periculoase afecțiuni cardiovasculare pentru că sunt cu risc imediat. Dar aceste boli, care reprezintă urgențe cardiovasculare au în spate o lungă perioadă de  simptome, care sunt adesea trecute cu vederea. Rolul nostru este să descoperim tocmai aceste mici semnale de alarmă care ar indica ulterior o problemă potențială cu risc vital” spune dr. Iulia Diaconescu, medic primar cardiolog la spitalul de cardiologie Monza-Ares din Cluj-Napoca.


Potrivit medicului, pacienții mai tineri sunt și mai informați, iar marea majoritate se prezintă la timp la un prim consult. În schimb, pacienții în vârstă, care au o accesibilitate mai redusă la surse de informare și spitalizare sunt cei care se prezintă tardiv.

Când este nevoie să mergi la cardiolog?


În general, începând cu vârsta de 45 de ani este prudent să efectuăm un prim consult cardiologic. Medicul explică faptul că această vârstă poate să scadă în cazul în care în familie există antecedente cardiovasculare semnificative: infarcte la vârstă destul de tânără.

Simptomele care ar trebui să-i trimită pe pacienți la medic sunt îndeosebi durerea toracică, palpitațiile, pierderea de cunoștință și oboseala la efort. ”Aici ne referim în special la lipsa de aer la efort, mai ales dacă aceste simptome apar într-un interval scurt și reprezintă o schimbare față de statusul de echilibru al pacientului” explică medicul.


Ce investigații trebuie să faci?

Pacienții care merg prima dată la cardiolog, pot solicita o consultație cardiologică cu electrocardiogramă și echografie. Ulterior, medicul cardiolog, decide, în funcție de patologia pacientului, ce alte investigații sunt necesare. De exemplu, în cazul pacienților hipertensivi, consultația trebuie suplimentată cu o echografie Doppler vasculară de carotide, vasele care duc sânge la nivelul creierului și o echografie doppler la nivelul membrelor inferioare.


Dacă un pacient acuză palpitații, atunci se montează un holter EKG, pentru depistarea unei posibile fibrilații atriale.

”La pacienții în vârstă de peste 65 de ani, mai ales dacă sunt hipertensivi sau diabetici, incidența fibrilației atriale, o aritmie cu risc de accident vascular cerebral, este foarte mare și în prezent se recomandă screening” explică dr. Iulia Diaconescu. Screeningul este foarte important în cazul pacienților în vârstă, pentru că multe dintre afecțiunile cardiovasculare pot avea consecințe grave. ”O fibrilație atrială netratată poate da accident vascular cerebral. Stenozele de carotide, nedescoperite la timp, dau accident vascular cerebral. Printr-un simplu screening, prin ecografie doppler carotidiană la un pacient hipertensiv descoperim multe dintre aceste afecțiuni într-un stadiu în care încă se mai poate face ceva. La fel și în cazul anevrismelor de aortă abdominală, la care este obligatoriu un screening la persoanele peste 65 de ani, mai ales dacă sunt fumători. Sunt afecțiuni care, descoperite la timp, pot fi tratate” arată dr. Diaconescu.


Dr. Iulia Diaconescu este medic primar cardiolog, cu competențe în echografie generală și echografie doppler vasculară. Dr. Diaconescu acordă consultații cadrul ambulatioriului de specialitate al spitalului de cardiologie Monza-Ares din strada Republicii nr 8, Cluj-Napoca. Spitalul Monza-Ares face parte din Grupul Ares, cea mai importantă rețea de centre de cardiologie intervențională din România.

Articol sponsorizat  de spitalul de cardiologie Monza-Ares din Cluj-Napoca

abonare newsletter