Sănătate

Primii pași spre revenirea la normalitate. Începe campania de vaccinare!

Ziua mult așteptată e aici. Campania de vaccinare anti-COVID demarează duminică, fiind vizat, în prima fază, personalul medico-sanitar din cele 10 spitale de boli infecţioase din țară, aflate în prima linie a luptei cu COVID.

 

 


Campania de vaccinare debutează astăzi, 27 decembrie, pentru aproximativ 90 de cadrele medicale de la Spitalul de Boli Infecțioase, care au fost programate să se imunizeze în perioada 27-31 decembrie, din lotul de 375 de doze anti-Covid-19.

 


Primele 5 persoane care vor fi vaccinate la Spitalul de Boli Infecțioase:

1. Dr. Violeta Briciu, director medical;


2. Dr. Vasile Morar, medic șef radiologie;

3. Dr. Mirela Flonta, medic șef Laborator analize medicale;


4. Dr. Iulia Trifu, medic specialist radiologie;

5. Dr. Miclăuș Diana, medic specialist TI.


Condițiile de păstrare ale vaccinului în spital sunt asigurate conform cerințelor producătorului, 2-8 grade Celsius, fiind aduse direct de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”. Se vor vaccina 6 persoane la interval de 10 minute. Programul de funcționare va fi de 12 ore pe zi.

În total, 20 de centre de vaccinare pentru personalul medical sunt pregătite la nivelul județului Cluj. În ceea ce privește centrele de vaccinare pentru populația de peste 65 de ani și a bolnavilor cronici, acestea sunt 30 la număr, în Cluj (13 Cluj-Napoca, 3 Turda, 1 Câmpia Turzii, 2 Dej, 1 Gherla, 1 Huedin, 1 Călățele, 1 Mociu, 1 Apahida, 1 Chinteni, 1 Gilău, 1 Băișoara, 1 Aghireșu, 1 Florești, 1 Baciu).

Primele 10.000 de doze de vaccin anti-COVID au intrat în România vineri, pe cale terestră, prin Vama Nădlac 2, iar sâmbătă acestea au ajuns la centrul principal de stocare - Institutul „Cantacuzino” din Bucureşti, de unde au fost distribuite în ţară.

Trei etape de vaccinare

Şeful Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea, medicul militar Valeriu Gheorghiţă, a anunţat vineri că în cadrul strategiei de vaccinare există trei etape.

„Prima etapă este cea adresată personalului medical şi personalului din sistemul social. În etapa a doua este vaccinată populaţia la risc şi persoanele care definesc activităţi esenţiale şi în etapa a treia vorbim de vaccinarea populaţiei generale”, a explicat Gheorghiţă.

Pe baza contractului semnat de Comisia Europeană cu BioNTtech/Pfizer, România poate accesa peste 10 milioane de doze de vaccin. În plus, în acest moment, Comisia Europeană urmăreşte dezvoltarea unui portofoliu divers de vaccinuri candidate pe platforme diferite, astfel încât să crească şansele de a avea mai multe vaccinuri disponibile, după autorizarea de punere pe piaţă acordată de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

CITEȘTE ȘI

Ungaria ne-a luat-o înainte. A început vaccinare anti-COVID19 în a doua zi de Crăciun

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter