Sănătate

Noi reguli de tratament pentru COVID19: Plasma nu și-a dovedit eficiența

Noi reguli de tratament pentru COVID19: Plasma nu și-a dovedit eficiența, iar asimptomaticii nu necesită medicație.

 

 


Protocolul pentru tratamentul COVID a fost actualizat și unele reguli se schimbă. Plasma, de exemplu, nu și-a dovedit eficiența, motiv pentru care nu există indicații certe de utilizare. Este greșit să luăm antibiotice pentru tratarea COVID19, dacă nu avem o infecție bacteriană. Antiviralele sunt eficiente, dacă sunt administrate din timp, iar asimptomaticii nu trebuie să ia niciun tratament. Sunt doar câteva dintre noile recomandări pentru tratarea bolii provocate de noul coronavirus.

 


Remdesivirul, singurul antiviral aprobat pentru COVID19, până acum avea indicație pentru a fi folosit când pacienții ajungeau la terapie intensivă, dar medicii, utilizându-l, și-au dat seama că este prea târziu atunci și au văzut că dacă îl administrează mai devreme își dovedește eficiența.

De asemenea, potrivit noului protocol, anticoagulantele trebuie administrate la toți pacienții internați, dar nu și la cei asimptomatici.


Când se administrează plasma și Remdesivir?

„Aceste lucruri le-am observat în practica de zi cu zi. Remdesivirul, în Institutul Marius Nasta îl indicăm în momentul în care pacientul se internează cu o formă severă, pentru că eficiența lui este categoric mai mare dacă se administrează din primele zile ale internării, când, practic, concentrația de virus din sânge este foarte mare. Dacă vorbim de tratamentul cu plasmă, aici lucrurile sunt un pic nuanțate, din două motive: pe de o parte, trebuie ales foarte atent momentul în care indicăm acest tratament. De asemenea, plasma este contraindicată la pacienții care au tromboze, ori știm că o particularitatea acestei infecții este prezența trombozelor sau riscul de tromboze, iar pacienții cu forme critice dezvoltă tromboze, ceea ce contraindică folosirea plasmei”, a explicat medicul Beatrice Mahler, conform Digi24.

Ibuprofenul poate fi folosit

O altă schimbare în modul de tratare a bolii este că de acum se recomandă și utilizarea ibuprofenului, spre deosebire de începutul pandemiei, când se spunea că ar fi de preferat paracetamolul.


„Au fost suspiciuni în primele momente de reacții adverse importante la administrarea ibuprofenului, dar care nu s-au dovedit în următoarele studii făcute. Prin urmare, administrarea medicamentelor din clasa antiinflamatoare nesteroidiene poate fi făcută în siguranță de orice pacient”, a mai explicat specialistul, la Digi24.

Asimptomaticii nu au de ce să ia medicamente

Toată această clasă antiinflamatoare, însă, nu se poate lua preventiv, subliniază medicul. Nu vorbim de prevenție, când vorbim de un tratament care se adresează unui simptom. Aceste medicamente cuplează simptomele: durerea de cap, febra, sunt medicamente cu acest rol, ele nu pot fi luate preventiv, ca să te ferești de infecția cu SARS-CoV-2, dar cu siguranță sunt indicate la persoanele care au simptome. Prin urmare, asimptomaticii, dacă nu au simptome, nu au de ce să ia medicamente.


CITEȘTE ȘI:

S-a schimbat tratamentul pentru pacienții cu COVID19! Plasma a fost scoasă din schema de tratament

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter