Sănătate

Un nou simptom al COVID19 face tot mai multe victime. Ce este hypoxia silențioasă și cum se manifestă?

A apărut un nou simptom al infecției cu COVID19, care face tot mai multe victime în rândul persoanelor care contractează virusul. Ce este hypoxia silențioasă și cum se manifestă?

 

 


Termenul „happy hypoxia”, cel mai nou simptom al coronavirusului, vine din limba engleză și se traduce happy = vesel și hypoxia – lipsă de aer. Acest simptom presupune o stare de euforie a pacientului îmbinată cu lipsa oxigenului.

 


Conform medicilor, cei care prezintă acest simptome, deși, în foarte multe cazuri, nu știu că se confruntă cu începutul unei boli, pot ajunge la o saturație foarte scăzută a oxigenului, chiar și de până la 65%.  Acest lucru poate duce bolnavii de COVID direct la Terapie Intensivă, odată ce au ajuns la spital.

Hypoxia silențioasă, noul simptom al COVID19

„Avem zilnic pacienți care vin cu acest fenomen de hypoxie silențioasă, care este o formă extrem de vicleană pe care o îmbracă insuficiența respiratorie la pacienții cu coronavirus și pe care ei nu o percep. Sistemul organismului de alarmă, atunci când concentrația de oxigen scade, nu transmite semnale către creier și nici cu privire la gravitatea situației în care se află organismul. Participă la această stare și scăderea nivelului de dioxid de carbon, care poate crea o stare de euforie”, a explicat medicul Batrice Mahler.


Totodată, acest simptom dereglează și nivelul normal al glicemiei pacientului. Astfel că, mulți oameni prezintă valori glicemice mari sau foarte mici, chiar sub limita care până acum aducea un bolnav în stare de comă. De asemenea, pot prezenta glicemii de aproape 1.000, iar ei să fie conștienți și prezenți.

„Cu siguranță sunt afecțiuni multiple pe care Covid19 le poate avea asupra organismului, de a masca o parte din simptomele severe. Mai remarcăm și o adaptare extrem de ciudată a unor valori glicemice mari sau foarte mici. Sunt pacienți care tolereazp foarte bine glicemii de 30, ceea ce nu vedeam înainte. Sau, sunt pacienți cu insuficiență respiratorie, dar cu glicemii de aproape 1.000, conștienți și prezenți. Sunt paradoxuri ale acestei boli scoase din tipar”, a concluzionat specialistul.


Forme COVID mult mai severe decât în primăvară

„Formele care sunt acum și situațiile cu care ne lovim acum nu au fost în perioada stării de urgență și în primăvară. Sunt mult mai mulți pacienți, iar formele de prezentare sunt mult mai severe. Unii pacienți vin, vorbesc cu noi, dar insuficiența respiratorie este atât de severă încât noi decidem că acel pacient va trebui intubat pentru a nu se agrava hipoxia. Dacă crește numărul de cazuri cu formă medie și severă, vor fi tot mai mulți pacienți de terapie intensivă. Să știți că aceste paturi ne trebuie și pentru pacienți non-Covid, sau care nu mai sunt infecțioși, dar care au și ei afecțiuni asociate și trebuie tratați”, spune directorul medical de al Spitalului Județean Cluj, Adela Golea.

CITEȘTE ȘI:


Un alt fenomen teribil provocat de COVID19. Specialist ATI din Cluj: „Oamenii se sufocă și nu își dau seama”

 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter