Sănătate

Vaccinul anti-COVID va fi GRATUIT și nu va fi obligatoriu

Vaccinarea anti-COVID va fi gratuită și nu va fi obligatorie, a anunțat ministrul Sănătății.

 

 


Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat că, din fiecare tranșă de vaccinuri livrată Uniunii Europene, România va primi aproximativ 4,6% din producția lunară.

 


Vaccinul va fi gratuit

Vaccinul este singura șansă pentru limitarea și eradicarea pandemiei, a declarat Nelu Tătaru:

„Trebuie să înțelegem! vaccinul nu este obligatoriu, este voluntar și este gratuit. Noi sperăm ca în ianuarie să putem vaccina prima categorie, și anume personalul din unitățile sanitare publice și private, în jur de 550.000. Persoanele fără comorbidități, peste 18 ani, sunt cele care vor primi acest vaccin din martie,aprilie.”


Vaccinul va ajunge în România în 2021

Președintele Klaus Iohannis a declarat că primul set de vaccinuri împotriva coronavirusului vor ajunge în România la începutul anului 2021:

„Nu există încă niciun vaccin agreat la nivel european și, în măsura în care va exista un astfel de vaccin, el va fi livrat în condițiile în care s-a angajat firma respectivă în contractul cu UE. UE a întocmit contracte prealabile cu mai multe firme care au șanse să producă un astfel de vaccin, în funcție de numărul de doze disponibile ele vor ajunge și la noi. Împărțirea întregului număr de doze care se livrează la un moment dat se face proporțional  cu populația din fiecare țară și atunci în măsura în care va veni primul vaccin, al doilea, al treilea și așa mai departe, prima tranșă, a doua tranșă, a treia tranșă, UE se va îngriji ca împărțirea să fie echitabilă”, a spus Iohannis.


Acesta a mai spus că este cel mai probabil ca prima tranșă de vaccin să ajungă în România la începutul anului viitor.

CITEȘTE ȘI:


România a semnat plata avansului de 12 milioane de euro pentru vaccinul anti-COVID

 

 

 

abonare newsletter