Sănătate

Testare redusă, cazuri de COVID19 mai puține. Clujul scapă (deocamdată) de carantină. Care este explicația?

Numărul de teste pentru depistarea cazurilor de COVID-19 a scăzut brusc în județul Cluj în ultima săptămână.

 

 


Clujul este unul dintre județele care a făcut cele mai multe teste COVID-19 de la începutul pandemiei. Autoritățile au crescut treptat capacitatea de testare și au ajuns să facă și 2.946 de teste într-o singură zi.
 

În perioada 11-17 noiembrie, în județul Cluj au fost testate pentru COVID-19 nu mai puțin de 14.031 de persoane. Testele efectuate în acest interval de timp „au produs” 3.293 de noi îmbolnăviri și au dus rata de infectare pentru Municipiul Cluj-Napoca la limita carantinei.


În săptămâna 18-24 noiembrie, numărul testelor efectuate a scăzut de la 14.031 la 11.850, fiind înregistrată o scădere cu 15%. Diferența între cele două săptămâni este de 2.183 de teste. În condițiile în care rata de pozitivare este constant undeva la 30%, putem spune că județul Cluj „a scăpat” de povara a 700 de cazuri, doar pentru că nu a testat la fel de intens.

Autoritățile se feresc de carantină

Mircea Abrudean a anunțat în repetate rânduri că Municipiul Cluj-Napoca nu va intra în carantină. Prefectul a declarat că rata de infectare în Cluj-Napoca este mare și din cauza unui număr de peste 300 de pacienți depistați pozitiv, dar care nu au domiciliul în Cluj-Napoca. Astfel, autoritățile au coborât rata de infectare de la 9 la 8 după recalculare.


Prefectul a explicat de ce nu vom avea carantină în Cluj-Napoca

Abrudean a enumerat pe 16 noiembrie o serie de argumente care arată că nu este nevoie de carantină în Cluj-Napoca:

„1. Analiza de risc a DSP nu întruneşte criteriile minimale pentru carantinare;
2. Număr mare de teste care generează cazuri multe, care nu e ponderat la nivel naţional în calculul incidenţei, dar eu îl ponderez în luarea deciziei;
3. Rata mortalităţii Covid cea mai mică din ţară;
4. Capacitate paturi Covid crescută;
5. Rata incidenţei se calculează la populaţia stabilă a municipiului (cei care au domiciliu sau flotant), iar noi avem mulţi pozitivi care nu au nicio formă legală de şedere aici şi îmi cresc artificial rata incidenţei.”

Ultimele Stiri
abonare newsletter