Sănătate

Testare redusă, cazuri de COVID19 mai puține. Clujul scapă (deocamdată) de carantină. Care este explicația?

Numărul de teste pentru depistarea cazurilor de COVID-19 a scăzut brusc în județul Cluj în ultima săptămână.

 

 


Clujul este unul dintre județele care a făcut cele mai multe teste COVID-19 de la începutul pandemiei. Autoritățile au crescut treptat capacitatea de testare și au ajuns să facă și 2.946 de teste într-o singură zi.
 

În perioada 11-17 noiembrie, în județul Cluj au fost testate pentru COVID-19 nu mai puțin de 14.031 de persoane. Testele efectuate în acest interval de timp „au produs” 3.293 de noi îmbolnăviri și au dus rata de infectare pentru Municipiul Cluj-Napoca la limita carantinei.


În săptămâna 18-24 noiembrie, numărul testelor efectuate a scăzut de la 14.031 la 11.850, fiind înregistrată o scădere cu 15%. Diferența între cele două săptămâni este de 2.183 de teste. În condițiile în care rata de pozitivare este constant undeva la 30%, putem spune că județul Cluj „a scăpat” de povara a 700 de cazuri, doar pentru că nu a testat la fel de intens.

Autoritățile se feresc de carantină

Mircea Abrudean a anunțat în repetate rânduri că Municipiul Cluj-Napoca nu va intra în carantină. Prefectul a declarat că rata de infectare în Cluj-Napoca este mare și din cauza unui număr de peste 300 de pacienți depistați pozitiv, dar care nu au domiciliul în Cluj-Napoca. Astfel, autoritățile au coborât rata de infectare de la 9 la 8 după recalculare.


Prefectul a explicat de ce nu vom avea carantină în Cluj-Napoca

Abrudean a enumerat pe 16 noiembrie o serie de argumente care arată că nu este nevoie de carantină în Cluj-Napoca:

„1. Analiza de risc a DSP nu întruneşte criteriile minimale pentru carantinare;
2. Număr mare de teste care generează cazuri multe, care nu e ponderat la nivel naţional în calculul incidenţei, dar eu îl ponderez în luarea deciziei;
3. Rata mortalităţii Covid cea mai mică din ţară;
4. Capacitate paturi Covid crescută;
5. Rata incidenţei se calculează la populaţia stabilă a municipiului (cei care au domiciliu sau flotant), iar noi avem mulţi pozitivi care nu au nicio formă legală de şedere aici şi îmi cresc artificial rata incidenţei.”

abonare newsletter