Sănătate

Greșeala uriașă pe care o fac cei care vor să prevină sau să trateze COVID19. Rafila: Nu mai cumpărați așa ceva!

Alexandru Rafila a declarat că, în ultima perioadă, a crescut foarte mult consumul de azitromicină. Mulți români folosesc antibiotice în încercarea de a preveni infecția cu noul coronavirus.

 

 


Profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că în această perioadă a crescut foarte mult consumul de azitromicină. Mulți români folosesc fără discernământ antibiotice în încercarea de a preveni infecția cu noul coronavirus sau de a se trata de COVID19.

 


Automedicația este la ea acasă

„Automedicația în această perioadă este la ea acasă. Ne confruntăm cu o problemă foarte serioasă, pentru că, în această perioadă, fie ca profilaxie, fie ca tratament, persoane care încearcă să prevină infecția cu noul coronavirus sau care au aflat că sunt infectate folosesc fără discernământ antibiotice.

Consumul de azitromicină a crescut foarte mult și, chiar dacă azitromicina este prevăzută ca și o medicație care ar putea să fie prescrisă la unii dintre pacienții infectați cu noul coronavirus, utilizarea fără discernământ și automedicația sunt foarte grave, pentru că, de obicei, antibioticele nu sunt prescrise decât în infecțiile bacteriene nu în infecțiile virale”, a explicat Rafila.


Acesta a afirmat că azitromicina are un anumit efect asupra noului coronavirus, dar utilizarea acestui antibiotic în masă poate fi extrem de periculoasă, deoarece are efecte serioase.

Oamenii fac rost de antibiotice de la farmacii

De asemenea, acesta subliniază că pacienții nu ar trebui să insiste asupra obținerii de antibiotice, deoarece utilizarea acestora nu este recomandată decât în cazul unei complicații infecțioase bacteriene.


„Nu insista pentru a obține antibiotic! Medicii de familie știu foarte bine că atunci când se prezintă la medic, de multe ori, pacienții sunt destul de revendicativi și vor un anumit medicament. Nu insista la farmacie să obții un antibiotic! Din păcate, se obține în continuare. Nu aș zice cu ușurință, dar se pot obține antibiotice la farmacie, dacă insiști. Sa, la anumite farmacii.

Dacă faci un tratament cu antibiotic, trebuie respectat foarte bine ritmul de administrare, dozele și durata recomandată. Acestea sunt câteva mesaje care trebuie să fie foarte clar transmise. Pot avea efecte nedorite, iar folosirea necorespunzătoare duce la pierderea calității acestor produse”, a mai spus Alexandru Rafila.


CITEȘTE ȘI:

Cine trebuie să facă testul COVID19 neapărat? Aceste persoane sunt expuse cel mai mult riscului infectării

 

 

Vaccinul anti-COVID de la BioNTech ar putea fi lansat în decembrie. România nu poate asigura transportul acestuia în țară

 

 

 

abonare newsletter