Sănătate

Sistemul sanitar din România va fi reconstruit din temelii. Iohannis: „Sunt decis să facem ce nu s-a mai făcut în România”

Președintele României a spus că în perioada următoare va fi făcută o modernizare a sistemelor de gaze, în special oxigen, din spitale, dar și a infrastructurii electrice. Se caută soluții pentru a asigura o mentenanță optimă a aparaturii.

Sistemul sanitar din România va fi reconstruit din temelii. Iohannis: „Sunt decis să facem ce nu s-a mai făcut în România” Sistemul sanitar din România va fi reconstruit din temelii. Iohannis: „Sunt decis să facem ce nu s-a mai făcut în România”

 

 


Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în urma unei ședințe cu reprezentanți ai sistemului medical, că au fost identificate problemele legate de aparatura din spitale și că au fost propuse o serie de soluții.

 


Sistemul sanitar va fi reconstruit

„Am avut astăzi o discuție foarte tehnică și aplicată pe un domeniu de mare importanță, dar  de multe ori neglijat. Mă refer la zona echipamentelor medicale și a rețelelor de electricitate din spitalele publice. Am abordat modul lor de întreținere, un aspect esențial într-o perioadă cum este cea de acum, de mare presiune pe sistemul medical”, a spus Iohannis.

La ședință au participat reprezentanți ai Guvernului, medici și ingineri medicali, iar specialiștii au prezentat o evaluare națională a infrastructurii rețelelor de gaze din secțiile ATI.


De asemenea, au fost prezentate analizele disfuncționalităților și defecțiunilor care pot apărea pe perioada de funcționare a acestor aparate, din cauza suprasolicitării sistemului medical din această perioadă.

Ce soluții s-au găsit?

„În primul rând, este necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale, în special oxigen, și a rețelelor electrice. Aici am găsit împreună soluția pregătirii unui program de finanțare bine pus la punct, folosindu-ne de fondurile europene, o resursă foarte valoroasă și la îndemână pentru dezvoltarea sistemului medical din România. În al doilea rând, se impune regândirea instrumentelor legislative și financiare care să permită o susținere a sistemului de service și mentenanță a tehnicii spitalicești. Un rol important îl are resursa umană”, a mai spus președintele.


Pandemia a scos la suprafață probleme în sistemul sanitar românesc

„Traversăm o perioadă extrem de dificilă pentru sistemul nostru medical, care a scos în evidență toate deficiențele structurale neglijate ani și ani de zile. Tocmai pentru că ne-am lovit de atât de multe probleme, se lucrează de câteva săptămâni bune la o viziune coerentă în acest domeniu, care să fie transpusă în legi și reglementări clare. Împreună cu Guvernul ne-am decis să facem ceea ce nu s-a realizat, de fapt, în România după 1989, adică să reconstruim tot sistemul sanitar din temelii. Va fi un efort de lungă durată, care însă nu mai poate fi amânat”, a declarat Klaus Iohannis.

CITEȘTE ȘI:


Întâlnire cu specialiștii pe tema echipamentelor de la ATI. Iohannis: „Nu vom mai permite să se repete tragedia de la Piatra Neamț”
 

 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter