Sănătate

Aproape o treime din cazurile COVID19 au fost înregistrate în Cluj și în alte două județe din țară

Clujul a fost printre județele care a înregistrat peste 30% din cazurile COVID-19 din țară. Deși rata de incidență este foarte mare, nu se discută încă de carantinarea județului.

aproape-o-treime-din-cazurile-covid19-au-fost-inregistrate-la-cluj aproape-o-treime-din-cazurile-covid19-au-fost-inregistrate-la-cluj

 

 


Aproape o tremie din cazurile COVID-19 din perioada 9-15 noiembrie au fost înregistrate în Cluj, București, Sibiu, Constanța și Ilfov, potrivit unei analize relizată de Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

„În săptămâna 9 - 15 noiembrie, 31.9% din totalul cazurilor s-au înregistrat in Bucureşti, Cluj, Sibiu, Constanţa şi Ilfov. 30.7% din totalul deceselor au fost înregistrate în Arad, Bucureşti, Timiş, Mureş şi Sibiu”, se arată în analiză.


Peste 16.000 de cazuri COVID-19 s-au înregistrat la Cluj

Numărul total de cazuri COVID-19 din județul Cluj se ridică la 16.454 de la începutul pandemiei. Rata de incidență a județului este de 7,42 la mia de locuitori.

Prefectul Clujului susține că județul înregistrează zilnic un număr mare de cazuri, pentru că se efectuează multe teste COVID-19, media zilnică fiind de 2.500 de teste. Până în momentul de față s-au relizat 257.932 de teste coronavirus.


De ce nu intră Cluj-Napoca în carantină

Deși municipiul Cluj-Napoca a depășit incidența de 9 la mia de locuitori, nu se discută momentan de carantinarea orașului. Prefectul Clujului, Mircea Abrudean a exemplificat mai multe motive pentru care încă nu se ia această decizie.

1. Analiza de risc a DSP nu întrunește criteriile minimale pentru carantinare
2. Numărul mare de teste care generează cazuri multe, care nu e ponderat la nivel național în calculul incidentei, dar eu îl ponderez în luarea deciziei
3. Rata mortalității Covid-19 este cea mai mică din țară la Cluj
4. Capacitatea de paturi Covid crescută, 69 paturi ATI plus încă 27 în curs de operaționalizare, deci 96 probabil până la final de săptămână
5. Rata incidenței se calculează la populația stabilă a municipiului (cei care au domiciliu sau flotant), iar noi avem mulți pozitivi care nu au nicio forma legală de ședere aici și cresc artificial rata incidenței.


83% din totalul deceselor au fost în rândul persoanelor peste 60 de ani

De la începutul pandemiei, un caz din 52 a fost înregistrat în rândul personalului medical, potrivit analizei.

Datele mai arată că 83.1% din totalul deceselor au fost la persoane de peste 60 de ani, iar 59.2% din decese au fost la bărbaţi.


De asemenea, 95.3% din persoanele decedate aveau cel puţin o comorbiditate asociată.

CITEȘTE ȘI:

Incidența COVID19 în Cluj-Napoca a fost coborâtă „din pix”. Au fost scoși din calcul pozitivii cu domiciliul în alte localități.

Ultimele Stiri
abonare newsletter