Sănătate

Vaccin anti-COVID19. Toate statele din UE vor avea acces egal la dozele de vaccin când acestea vor fi disponibile

Vaccinul împotriva COVID-19. Accesul la vaccin, când va fi disponibil, trebuie să fie egal, sigur și eficient pentru toate statele membre ale Uniunii Europene.

Vaccin anti-COVID19. Toate statele din UE vor avea acces egal la dozele de vaccin când acestea vor fi disponibile Vaccin anti-COVID19. Toate statele din UE vor avea acces egal la dozele de vaccin când acestea vor fi disponibile

 

 


În momentul în care vaccinul împotriva coronavirusului devine disponibil, toate statele membre ale UE vor avea acces egal la doze, în același timp.

 


Vaccinul dezvoltat de compania farmaceutică Pfizer și firma germană de biotehnologie BioNTech, este eficient într-o măsură de 90%, conform analizei unei comisii europene de evaluare.

Orice vaccin care urmează să fie folosit va trebui să fie autorizat de Agenția Europeană pentru Medicamente, conform standardelor de siguranță și eficacitate.


„Transparența achiziționării de vaccinuri împotriva COVID-19 și accesul la acestea a reprezentat unul dintre subiectele dezbătute în cadrul ședinței plenare a Parlamentului European.  Dezvoltarea și utilizarea unui vaccin sigur împotriva virusului reprezintă metoda cea mai eficientă pentru a limita pandemia. În acest scop, Comisia a propus o strategie a UE privind vaccinurile împotriva COVID-19 (...) în momentul în care vaccinul devine disponibil, toate statele membre trebuie să aibă acces egal la dozele existente”, scrie deputatul de Cluj, membru al Parlamentului European, Daniel Buda, pe pagina sa de Facebook.

Comisarul European de Sănătate, Stella Kyriakides, spune că vaccinul nu va fi o soluție magică ce ne va permite să ne întoarcem la ce numeam în trecut „normal”, dar cu siguranță vaccinarea va juca un rol decisiv în stoparea pandemiei de COVID-19. În acest timp, Agenția Europeană a Medicamentului face tot ce e posibil ca să se asigure că vaccinul pe care urmează să fie disponibil e 100% sigur.


„Asistăm cu mare preocupare a unei creșteri rapide a infectărilor și a pierderilor de vieți omenești. Vaccinarea nu va fi o soluție magică care ne va permite să revenim la viețile noastre normale peste noapte. Odată ce avem un vaccin sigur și eficace, vaccinarea va juca un rol decisiv în salvarea de vieți și limitarea pandemiei și firește, în redresarea economiilor noastre. Va aduce predictibilitate cetățenilor noștri. Luni, am văzut că piețele financiare au reacționat foarte pozitiv la anunțul eficacității vaccinului. E un element de speranță benefic pentru cetățenii noștri. Acum facem tot ce e posibil pentru ca vaccinurile să fie realizate rapid și sigur. Avem 3 contracte semnate cu companiile farmaceutice. Odată ce un vaccin devine disponibil, toate statele membre vor avea acces egal la dozele disponibile, în același timp. Recunosc importanța transparenței în acest proces. Siguranța este o condiție primordială pentru derularea oricărui vaccin. Agenția Europeană a Medicamentului face orice e posibil ca să se asigure că acel vaccin e 100% sigur. Vedem multe ezitări în fața vaccinării, acest lucru era valabil și înainte de COVID-19. Nu ne permitem să încurajăm acest tip de gândire. În ultimele 6 luni, am lucrat 24 de ore din 24 pentru vaccin”, a subliniat Stella Kyriakides, Comisar European pentru Sănătate.

CITEȘTE ȘI:


Vaccinul anti-COVID19, obligatoriu sau nu? Rafila: „Cu siguranță, nu va fi nici pentru copii, dar nici pentru adulți”

 

Purtarea măștii e „ca asigurarea RCA”. Răzvan Cherecheș: „În caz de impact, îi protejează doar pe ceilalți”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter