Sănătate

Cum îți aperi tenul de problemele cauzate de mască? Masca provoacă afecțiuni grave atât la femei, cât și la bărbați

Odată cu portul măștii a început să crească numărul pacienților din cabinetele dermatologilor. Cum îți aperi tenul de problemele cauzate de mască?

Cum îți aperi tenul de problemele cauzate de mască? Masca provoacă afecțiuni grave atât la femei, cât și la bărbați Cum îți aperi tenul de problemele cauzate de mască? Masca provoacă afecțiuni grave atât la femei, cât și la bărbați

 

 


Cu masca pe față mai bine de opt ore pe zi - așa își desfășoară activitățile din afara locuinței cei mai mulți dintre oameni. Potrivit specialiștilor, odată cu acest obicei au început să crească cozile din fața cabinetelor de dermatologie. Soluția nu este să renunțați la mască!

 


Cum îți aperi tenul de problemele cauzate de mască?

„Din păcate, de la începutul pandemiei, într-adevăr, a fost un puseu de prezentări de consultații legate de acneea fie agravată de purtarea măștii sau chiar un nou tip de acnee. Inclusiv și colegele mele asistente, inclusiv eu, toți suntem afectați, cei care poartă în general 8-10 ore masca zilnic sunt afectați”, a spus Gabriel Balcangiu, doctor dermatolog.

Problemele apar, în general, în zona acoperită de mască, iar potrivit specialiștilor, nu contează dacă tenul era unul cu probleme sau nu.


„Deci este în primul rând, un efect ocluziv, că până la urmă de asta ne oferă protecție masca, se creează, și un mediu umed nefavorabil, ne gândim totuși că saliva are un ph activ și atunci dacă noi vorbim mult, lăsăm masca să se umezească vom avea efectiv o substanță care irită din start pielea și clar efectul acesta ocluziv comedogen. În funcție de materialul din care este confecționată masca există o cauză iritativă directă, acum materialele sunt din din cele mai multe ori sintetice. Acum se poartă mult și măștile din bumbac, care sunt un pic mai blânde cu pielea”, a adăugat medicul.

Masca trebuie schimbată la cel puțin 4 ore

„Mătasea din materialele textile s-ar fi dovedit cea mai blândă, urmată de bumbac, iar dintre materialele profesionale fiind materiale chimice, toate sunt agresive. Ar trebui efectiv să schimbăm masca cât mai frecvent posibil, să aplicăm o cremă hidratantă și adaptată efectiv tipului de piele. Să avem un tip de curățare blândă, dar în același timp eficientă a pielii și ca femeie recomandat este să nu vă aplicați fond de ten sau make-up pe zona de mască.”


Bărbații trebuie să renunțe la barbă

„O barbă crescută poate să ducă la apariția foliculitei, crește efectul de umezire, de dezvoltare bacteriană și atunci ne putem trezi cu foarte multe pustule, așa numitele foliculite agravate”, mai spune Balcangiu.

Afecțiunile care pot apărea din cauza măștii sunt nenumărate, atât pentru femei, cât și pentru bărbați.


„Dermatita peritorială, o acnee fie nou apărută, fie o acnee agravată, comisurite, uscăciunea buzelor, trebuie să avem grijă, normal se creează un mediu de saună continuă, gradul de evaporare al apei și de dezhidratare este mare și de asta zona este predispusă la leziuni”, atenționează dermatologul.

CITEȘTE ȘI:

Cum să-ți întărești sistemul imunitar pentru a preveni infecția cu noul CORONAVIRUS?

 

 

 

Rata de infectare COVID19 a ajuns la 7,49 în Cluj-Napoca, iar la Gherla aproape 10. Vezi localitățile cu cea mai mare incidență din județ

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter