Sănătate

Donațiile de sânge nu ajută bolnavii de COVID19 pe cât ar trebui. „Oamenii au nevoie de plasmă și statul își bate joc de ei”

Statul nu alocă kiturile necesare donării de plasmă, iar sângele donat de oameni este pe jumătate aruncat, după extragerea plasmei.

Donațiile de sânge nu ajută bolnavii de COVID19 pe cât ar trebui. „Oamenii au nevoie de plasmă și statul își bate joc de ei” Donațiile de sânge nu ajută bolnavii de COVID19 pe cât ar trebui. „Oamenii au nevoie de plasmă și statul își bate joc de ei”

 

 


Persoanele care au contractat noul coronavirus pot dona sânge, astfel încât plasma rezultată să poată fi administrată pacienților cu forme severe de COVID19. Cu toate acestea,  donatorii sunt intrigați de faptul că statul nu aloca fondurile necesare achiziționării kiturilor speciale pentru plasmă, iar plasmă rezultată din donațiile de sânge este într-o cantitate foarte mică.

 


Jumătate din cantitatea de sânge donat este aruncată

„Sunt două modalități de donare a sângelui: se donează sânge total, adică 450 ml, sau donare de plasmă, care tot 450ml. Eu sunt donator de câțiva ani de zile. De la 18 ani donez din 3 în 3 luni. Ideea este că plasma se poate dona în fiecare lună pentru că se regenerează mult mai repede, dar sângele se donează tot din 3 în 3 luni pentru că se regenerează mai greu. La Centrul de Transfuzii din Cluj, și am înțeles că în toată țara se procedează la fel, nu se face donare de plasmă, adică să-ți ia plasmă 450 ml. Se face o țigănie: îți ia 450 ml de sânge , după o să-l centrifugheze și prin alte metode se obține la final plasmă, dar cantitatea de plasmă e mult mai mică, ies cam 250 ml de plasmă din sângele acela. Din ce motiv? Că nu au kituri, pentru că statul a ales modalitatea asta., ca să nu plătească kituri pentru că donarea de sânge se face mult mai ieftin decât cea de plasmă și pe motiv că nu vor să folosească aparatele”, a declarat Roxana, pentru monitorulcj.ro

Sângele donatorilor este aruncat

Aceasta este de părere că donarea de plasmă este mai eficientă, cu toate că aceste kituri sunt mai scumpe.
 
„Astăzi am fost să donez pentru că am fost caz pozitiv de coronavirus și mi-a luat 450 ml de sânge și când am întrebat de ce, mi s-a răspuns că nu au kituri, că statul nu cumpără. Mi se pare absurd. În acest mod se pierde jumătate din cantitatea donată și, în plus de asta nu poți dona lunar plasmă, așa cum ar trebui, pentru că poți dona doar din 3 din 3 luni. Astfel se pierd donatori pentru că eu nu pot veni mai des și se pierde din cantitatea de sânge, jumătate mi-o aruncă pentru că nu e în totalitate plasmă și mi se pare o prostie pentru că oricum nu sunt mulți donatori. În Cluj este aparat special pentru extragerea plasmei, doar că nu se folosește pentru că acele kituri sunt mai scumpe. Eu am rămas șocată când am văzut ce se întâmplă. Aproape nu se merită să donezi sânge pentru că își bat joc. Oamenii au nevoie de plasmă și statul își bate joc de ei”, a mai spus aceasta.


Un kit de plasmă valorează 200 de euro

Alocarea kiturilor pentru plasmă depinde de Institutul Național de Hematologie Transfuzională, care a distribuit aceste kituri la începutul pandemiei, în funcție de rata de incidență a fiecărui județ. După evoluția pandemiei, kiturile nu au fost redistribuite județelor care aveau nevoie.

„Noi suntem studenți, noi nu putem să influențăm chestia asta. Noi urmăm protocolul pe care l-am primit  de la Minister, Centrul de Transfuzie operează după acel protocol și după fondurile care i-au fost  alocate, noi nu putem să schimbăm chestia asta. Există aparat de plasmă, dar nu există kituri pentru recoltare de plasmă. Un kit e foarte scump, costă în jur de 200 de euro pentru o persoană și e de unică folosință. Kituri pentru plasma afereză nu există”, a spus coordonatorul campaniei de donare de sânge.


La începutul pandemiei, județul Cluj nu a avut atât de mare nevoie de donare de sânge, din cauza numărului mic de cazuri înregistrat zilnic, însă lucrurile s-au schimbat.

„Institutul Național de Hematologie Tranfuzională alocă aceste kituri în toată țara și le-a alocat acum câteva luni  când distribuția cazurilor pe țară era  diferită: la Iași, Galați, Timișoara erau multe, iar la Cluj nu erau atât de multe cazuri. Atunci Institutul a hotărât că nu sunt necesare kiturile la Cluj pentru că nu era atât de mare incidența. Dar cum s-a schimbat acum situația, din păcate, nu s-au adaptat la noua distribuție de cazuri din țară. Există kituri unde a fost incidență mare la început, dar la noi nu s-au redistribuit. Asta este problema. ”, a declarat Marc Damian, coordonatorul campaniei „Donează plasma, fii erou”, pentru monitorulcj.ro


Acesta a mai spus că Asociația Beard Brothers dorește să doneze bani pentru achiziționarea kiturilor de plasmă necesare pentru tratarea bolnavilor de Covid19.

CITEȘTE ȘI:

România a depășit 300 de mii de cazuri de COVID19 până acum. 6.752 infectări raportate azi

 

 

Infecția cu noul CORONAVIRUS lasă urme adânci. Cu ce sechele rămân unii pacienți după vindecare?

 

 

 

 

abonare newsletter