monitorulcj.ro Menu
Sănătate

Mărturia unui pacient cu COVID19, internat la Cluj: „Am zis că e doar o gripă. Doar că n-am avut niciodată așa o gripă”

Un pacient confirmat cu COVID-19 a povestit experiența prin care a trecut, de la apariția primelor simptome și până în prezent.

Mărturia unui pacient cu COVID19, internat la Cluj: „Am zis că e doar o gripă. Doar că n-am avut niciodată așa o gripă”

 

 


Iustin Moldovan, un pacient diagnosticat cu COVID19 și internat la Spitalul de Boli Infecțioase Cluj a mărturisit că, inițial, după apariția primelor simptome, a crezut că are doar o gripă, însă pe măsură ce a înaintat în boală, și-a dat seama că nu a mai trecut prin așa o „gripă” înainte.

 


I-a luat mai bine de o săptămână de boală până s-a hotărât să se testeze, moment în care a și fost confirmat pozitiv cu coronavirus. După încă o săptămână, trecuse deja prin toate simptomele: febră, frisoane, moleșeală, epuizare, tuse seacă și oboseală cronică.

„Am văzut tot felul de postări și comentarii despre Covid de când cu toată nebunia asta. Care mai de care mai piperate și mai deocheate sau mai serioase și mai documentate. Azi, însă, pot să vă confirm că realitatea mea, experiența proprie bate orice postare sau comentariu.


Sunt pozitiv de marți. Din inconștiență doar de marți. Ar fi trebuit să fiu cel puțin de marți care a trecut (și ho! nu vă alarmați, din 26 Octombrie sunt izolat, acasă). Dar am zis și eu că e «doar» o gripă. Doar că n-am avut niciodată așa o gripă. Și nu cunosc pe nimeni care să fi avut simptome de-astea de gripă cum am avut eu (tot așa cum nu au nici alții cunoștințe pozitive SARS-COV).

După 2 săptămâni grele, cu de toate: febră, frisoane, moleșeală, epuizare maximă, tuse seacă și oboseală cronică - pe scurt stare generală extrem de proastă, fără alte boli asociate - vreau să cred că acum merg spre bine. Mai am vreo 11 zile de izolare în care sper să mă recuperez cât de bine posibil”, a arătat acesta.


„Am fost încadrat la forma ușoară. Am râs inițial. Am zis că e o glumă bună”

Bărbatul a povestit că medicii l-au încadrat la „forma ușoară”, lucru care i s-a părut greu de crezut, având în vedere simptomele grele prin care trecea. Experiența din spital l-a convins însă că poate fi mult mai rău.

„Niste oameni faini de la Infecțioase Cluj m-au evaluat săptămâna asta și am fost încadrat la forma ușoară. Am râs inițial. Am zis că e o glumă bună. Dar așteptând în salon rezultatele testelor, am văzut ce înseamnă formele medii: oameni confirmați de o zi-două, cu o simptomatologie mai “slabă” decât a mea, ajunși cu diverse forme de insuficiențe respiratorii, până la cianotici. Mă urmărește gândul despre cum or fi ăia cu formele grave... Nu pot decât să fiu recunoscător Celui de Sus. Nu știu să fi făcut nimic special să merit o variantă «mai blândă»”, a continuat Iustin Moldovan.


„Poartă mască. Stai acasă. Testează-te”

În final, bărbatul face apel la responsabilitate, dacă nu pentru propria persoană, atunci cel puțin pentru cei din jur.

„Dacă am înțelege odată că nu trăim doar pentru noi ci mai ales pentru alții, nu am mai avea atâtea dispute și discuții. Poartă mască. Stai acasă dacă ai simptome «chiar și de o simplă răceală/gripă». Testează-te. Și mai gândește-te și la alții. Poate n-o fi atât de important pentru tine. Dar pentru cei «mai slabi» decât tine poate fi însă mai greu. Mult mai greu...”, a transmis acesta, în final.

CITEȘTE ȘI

Mărturia unui tânăr infectat cu COVID19: „Paturile se ocupau în 5 minute. Un adevărat coşmar!”