Sănătate

Criza vaccinurilor gripale. Dozele de vaccin din farmaciile din România s-au epuizat

Primele doze de vaccin antigripal care au intrat în farmaciile din România s-au epuizat rapid, iar nouă tranșă va ajunge la mijlocul lunii noiembrie. De ce nu pot fi suplimentate comenzile și ce recomandă medicii?

Criza vaccinurilor gripale. Dozele de vaccin din farmaciile din România s-au epuizat Criza vaccinurilor gripale. Dozele de vaccin din farmaciile din România s-au epuizat

 

 


Cererea românilor pentru vaccinurile gripale a depășit cu mult previziunile producătorilor. Pe fondul pandemiei de COVID, primele stocuri au fost epuizate rapid în farmacii, iar următoarele vaccinuri vor fi livrate la jumătatea lunii noiembrie, însă noi comenzi nu mai pot fi onorate, din cauza posibilităților limitate de fabricație, a precizat Colegiul Farmaciștilor din România.

 


Marți, 27 octombrie, furnizorii raportau stocuri totale de sub 134.000 de doze de vaccinuri gripale la nivelul întregii țări.

Pe piața din România sunt comercializate trei vaccinuri gripale: Fluenz Tetra de la AstraZeneca, sub formă de spray nazal, pentru copiii între 1 și 18 ani, Influvac Tetra de la Mylan, suspensie injectabilă, pentru copii peste 3 ani, adolescenți și adulți și Vaxigrip Tetra de la Sanofi, suspensie injectabilă, care se administrează tuturor categoriilor de vârstă, începând cu copiii peste 6 luni.


Vaccinurile s-au epuizat extrem de rapid

„Toate aceste vaccinuri au început să fie disponibile în farmacii începând cu 15 septembrie, cantitatea distribuită epuizându-se însă extrem de repede”, a precizat Colegiul Farmaciștilor din România pentru G4Media.ro.

„Perioada optimă de vaccinare este până la 15 decembrie. Aceasta ar fi perioada ideală, însă nu este târziu nici până la finalul lunii decembrie. Să avem răbdare, iar autoritățile să facă tot posibilul să aducă un număr cât mai mare de doze din cele 3 milioane pentru categoriile vulnerabile. Este foarte bine să se vaccineze cât mai multe persoane, iar situația de acum ar trebui să ne fie învățătură de minte și Institutul Cantacuzino trebuie să înceapă producția de vaccin gripal cât mai repede.”


Cantitatea de vaccin a fost dublată

Până acum, Ministerul Sănătății a anunțat distribuirea a 900.000 de doze de vaccin gripal către direcțiile de sănătate publică. Următoarea tranșă de 1.100.000 doze de vaccin gripal urmează să fie distribuită în prima parte a lunii noiembrie, potrivit unui anunț al ministerului din 19 octombrie.

Autoritățile au anunțat că în total au fost achiziţionate 3 milioane de doze de vaccin gripal, o cantitate dublă față de anul trecut.


În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC. Conform datelor publicate de Institutul Național de Sănătate Publică, până în 18 octombrie au fost vaccinate antigripal 187.253 de persoane din grupele la risc.

CITEȘTE ȘI:

Secție a Spitalului Județean Cluj, modernizată cu peste un milion de lei! Cum arată acum? GALERIE FOTO

 

 

 

Universitatea Oxford pregătește un vaccin împotriva COVID19. Rezultate promițătoare pentru toate vârstele

 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter