monitorulcj.ro Menu
Sănătate

Cardul de sănătate redevine obligatoriu de la 1 octombrie

Începând cu data de 1 octombrie, cardul de sănătate redevine obligatoriu, cu excepția consultațiilor de la distanță.

cardul-de-sanatate-redevine-obligatoriu-de-la-1-octombire

Din data de 1 ocombrie cardul de sănătate redevine obligatoriu, excepția fiind consulații la distanță de medicii de familie și de medicii specialiști din ambulatoriul clinic. Potrivit CNAS, consultațiile de acasă se mențin până finalul anului 2020.

În urma consultațiilor acordate la distanță medicul de familie/medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescripțiile medicale. Documentele sunt transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică.


Este obligatorie validarea cardului de sănătate în cazul consultațiilor acordate la cabinet.

„Reintroducem utilizarea cardului de sănătate în toate situațiile în care pacientul se deplasează fizic la unitatea medicală pentru a primi servicii medicale, pentru a avea o evidență cât mai exactă și a gestiona cât mai eficient fondurile din sistem. Consultațiile la distanță rămân o alternativă benefică, atât pentru pacienți cât și pentru medici, prin care se asigură accesul la tratamentele necesare fără a se expune riscurilor de infectare. Recomandăm în continuare pacienților programarea consultațiilor, medicul fiind cel care decide modul în care va fi acordată consultația, la distanță sau în cadrul unei vizite la cabinetul medical”, a declarat Adela Cojan, președintele CNAS.


Totodată, s-a prelungit până la data de 31 decembrie 2020 termenul de valabilitate pentru următoarele documente a căror valabilitate expiră până la această dată:

- biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică și de reabilitare;
- biletele de trimitere pentru specialități paraclinice;
- recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive - ce se depun/se transmit la casa de asigurări de sănătate;
- deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor și dispozitivelor asistive.


De asemenea, s-a prelungit și termenul de valabilitate pentru posibilitatea ca medicii de familie să poată prescrie în continuare pentru pacienății cronici inclusiv medicamentele restricționate, cu mențiunea că pentru medicamentele care se eliberează în baza unor protocoale terapeutice este necesară evaluarea periodică a medicului de specialitate.

CITEȘTE ȘI:


Spitalul Județean, dotat cu aparatură de ultimă generație. Cât costă și ce echipamente ajung la Cluj?

 

A doua șansă la viață e un nou început (P)