Sănătate

Pacienții vindecați de COVID-19 pot avea încă virusul, chiar și în absența simptomelor. Ce spun specialiștii?

Conform unui studiu realizat la Universitatea Chineză, activitatea virală și replicarea virusului pot persista în sistemul digestiv al pacienților vindecați, chiar dacă aceștia nu prezintă simptome.

STUDIU. Pacienții vindecați de COVID-19 pot avea încă virusul, chiar și în absența simptomelor STUDIU. Pacienții vindecați de COVID-19 pot avea încă virusul, chiar și în absența simptomelor

 

 


Cercetătorii de la Facultatea de Medicină a Universității Chineze din Hong Kong au analizat probe prelevate în perioada februarie-aprilie de la cincisprezece pacienți din Hong Kong, diagnosticați cu boala Covid-19, cu vârste cuprinse între 20-65 de ani.

 


Astfel, studiul a demonstrat prezența infecției virale active în sistemul digestiv în cazul a șapte pacienți, chiar și în absența simptomelor gastrointestinale. Trei pacienți au continuat să prezinte infecție virală activă pentru o perioadă de până la șase zile după ce au fost declarați vindecați de Covid-19, în urma analizării probelor recoltate din aparatul respirator.

Monitorizarea virusului pe termen lung este necesară

„Activitatea virală activă și prelungită din intestinele pacienților cu Covid-19, chiar și în absența simptomelor gastrointestinale și după recuperare, evidențiază importanța monitorizării pe termen lung a coronavirusului și a stării de sănătate, dar și a amenințării potențialelor cazuri de transmitere virală pe cale fecal-orală”, a declarat Siew Chien Ng, director asociat al Centrului pentru Studiul Microflorei Intenstinale din cadrul universității.


Abordările terapeutice, inclusiv limitarea activității virale în sistemul digestiv și influențarea compoziției și funcționalității microflorei intestinale ar trebui explorate, a adăugat specialista.

CITEȘTE ȘI:



16 cazuri noi de Covid-19 la Cluj. Peste 700 de persoane, declarate vindecate

 

România a trecut de 95.000 de cazuri de Covid-19! O nouă zi plină în secțiile de ATI

 


 

abonare newsletter