Sănătate

Spitalul viitorului: pandemia accelerează dezvoltarea sistemului medical

În contextul pandemiei de coronavirus, unitățile medicale de care dispunem nu sunt suficient de dezvoltate încât să facă față tuturor provocărilor. Specialiștii au început să se concentreze mai mult pe importanța modernizării instituților medicale, ajungând la conceptul de spital digital.

Spitalul viitorului Spitalul viitorului

 

 


Gravitatea situației și rapiditatea cu care virusul s-a răspândit pe întreaga planetă a accelerat trei tendințe existente chiar și înaintea crizei epidemiologice, conform Adevărul. Conceptul unui sistem conectat și accelerarea unei dimensiuni virtuale de îngrijire medicală, anume telehealth-ul, sunt două dintre tendințe. Totuși, este nevoie și de o implicare mai accentuată în ceea ce privește sănătatea proprie și a familiilor noastre.

În acest mod spitalul viitorului poate să fie creat. Denumit și spitalul digital, acesta reprezintă o rețea conectată printr-o infrastructură digitală, cu o capacitate flexibilă. Astfel, pacienții care se află într-o stare critică sunt îngrijiți în unitățile medicale ATI, anestezie și terapie intensivă, cu sprijin de la distanță.


Pacienții cu risc moderat vor fi supravegheați de la distanță, privindu-și propria sănătate cu mai multă atenție, iar pentru îngrijirea medicală periodică vor fi destinate centre de sănătate conectate în comunitate.

Spitalul viitorului, destul de complex pentru a trata pacienții în locații schimbătoare

Complexitatea spitalului digital nu constă doar într-o locație stabilă, ci în diverse rețele și medicina la distanță. Spitalul viitorului poate să ofere ajutor din punct de vedere medical unui număr mult mai mare de pacienți decât un spital normal, iar locațiile pot să fie mereu în schimbare, fără să se întâmpine vreun obstacol.


Acest tip de ajutor medical este axat în mare parte pe îngrijirea vituală, iar în țările dezvoltate, nu peste mult timp, secțiile ATI vor fi conectate la la hub-uri și servicii mobile, prin infrastructura digitală pe care am menționat-o anterior.  Angajații din centrele de coordonare vor sprijinii pacienții de la distanță prin resursele necesare, precum paturi de la ATI, echipamente medicale și chiar personal medical.

Prin intermediul spitalului digital, toți pacienții vor fi asigurați că vor primi același nivel de îngrijire medicală, indiferent de unde provin. La mijloc există diverse soluții IT axate pe captarea și analizarea celor mai recente date din spitale în cloud, chiar în prezent folosite pentru a obține informații despre noul coronavirus. Astfel, sunt folosite inteligența artificială și analizele pentru a da o mână de ajutor echipelor de medici, spre a lua cea mai bună decizie de tratament pentru pacient.


Pentru a reduce timpul destinat procurării de resurse și a-l redirecționa către îngrijirea pacienților de către personal, prin spitalul digital, oricine din departamentul medical poate afla unde este poziționat echipamentul necesar, într-un timp foarte scurt și doar printr-o aplicație.

Un alt beneficiu al acestui tip de medicină modernă îl reprezintă laboratoarele mobile. Astfel, intervențiile chirurgicale ar putea să se desfășoare și în alte locații, mai ales în cazurile în care spitalele fizice ar fi supraaglomerate sau în situația actuală, când spitalele sunt destinate tratării de coronavirus.


CITEȘTE ȘI:

Finanțare europeană de peste 35 mil. lei, pentru lupta cu COVID-19 în două spitale clujene

 

 

abonare newsletter