Sănătate

Vești bune în lupta cu pandemia! Un vaccin anti-COVID ar putea fi disponibil până la sfârșitul anului

Vaccinul pentru Covid-19 al companiei Moderna ar putea fi disponibil pentru utilizare pe scară largă până la sfârşitul anului.

Un vaccin anti-COVID ar putea fi disponibil până la sfârșitul anului Un vaccin anti-COVID ar putea fi disponibil până la sfârșitul anului

 

 


Oficiali ai companiei americane au făcut anunțul odată cu începerea fazei finale a unui studiu clinic pe 30.000 de participanţi, pentru demonstrarea siguranţei şi eficacităţii, acesta fiind ultimul obstacol înainte de obţinerea aprobîrii din partea autorităţilor de reglementar.

Acţiunile Moderna au crescut cu 7,5% în urma anunţului. Moderna, care nu a mai lansat vreun vaccin pe piaţă, a primit aproape 1 miliard de dolari din partea guvernului american, care contribuie la finanţarea activităţilor de dezvoltare a mai multor vaccinuri candidate, în cadrul programului Operation Warp Speed.


„Să avem un vaccin sigur şi eficace distribuit până la sfârşitul anului 2020 este un obiectiv ambiţios, dar este obiectivul corect pentru poporul americn”, a declarat directorul Institutului Naţional pentru Sănătate (NIH), Francis Collins, într-un comunicat în care a fost anunţat studiul clinic de fază a III-a al Moderna.

Producătorii cresc producţia de vaccinuri candidate în timp ce efectuează testele clinice, pentru a răspunde cât mai curând la acest virus care se răspândeşte rapid în lume. Compania ar urma să livreze în acest an circa 500 de milioane de doze de vaccin şi posibil până la 1 miliard de doze pe an din 2021, a declarat directorul general al Moderna, Stephane Bancel, în aceeaşi conferinţă.


Ce presupune studiul clinic?

Studiul clinic pe scară largă trebuie să evalueze siguranţa vaccinului mRNA-1273 şi să determine dacă poate preveni simptomele Covid-19 după două doze.

Voluntarii participanţi la acest studiu vor primi două injecţii la o diferenţă de 28 de zile, de  100 de micrograme de vaccin mRNA-1273 sau placebo.


Rezultatele unui studiu clinic de mică amploare publicat la începutul acestei luni au arătat că voluntarii care au primit două doze de vaccin al Moderna au avut niveluri de anticorpi împotriva noului coronavirus mai mari decât media observată la persoane care s-au recuperat după Covid-19.

CITEȘTE ȘI


Cum putem evita o catastrofă sanitară? Vom avea vaccin anti COVID-19 în 2020?

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter