Sănătate

Primăria investește în sănătatea clujenilor, spune Emil Boc. Câți bani au mers la spitale?

Primăria municipiului Cluj-Napoca investește în sănătatea clujenilor, oferă asigurări primarul Emil Boc.

Primăria investește în sănătatea clujenilor, oferă asigurări Emil Boc. Câți bani au mers la spitale? Primăria investește în sănătatea clujenilor, oferă asigurări Emil Boc. Câți bani au mers la spitale?

Echipamente medicale în valoare de peste 16 milioane lei au fost achiziționate pentru Spitalul Municipal „Clujana”. Banii vor fi recuperați din fonduri europene. De asemenea, alte peste 10 milioane lei au fost alocate recent pentru investiții și echipamente medicale pentru celelalte spitale clujene, care nu sunt în subordinea Primăriei.

Proiect pe fonduri europene pentru recuperarea banilor la Spitalul „Clujana”

Primăria municipiului Cluj-Napoca – în parteneriat cu Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca – a pregătit și depus un proiect pe fonduri europene în valoare totală de peste 16 milioane lei, în vederea recuperării sumelor de bani suplimentare alocate Spitalului „Clujana” pentru gestionarea cât mai eficientă a crizei COVID-19.


„Acești bani sunt direcționați pentru dotarea spitalului cu echipamente şi aparatură, dispozitive medicale şi de protecţie medicală, de la paturi de terapie intensivă sau monitoare pentru funcții vitale la sisteme automate de perfuzie de precizie înaltă”, a punctat edilul.

Până la data depunerii cererii de finanțare, la Spitalul „Clujana” au fost livrate următoarele echipamente: defibrilator, computer tomograf, container, stație procesare imagini CT, injectomat CT, aparat de hemodiafiltrare, măști FFP2. În perioada următoare vor ajunge la Cluj și restul echipamentelor achiziționate de Primăria Cluj-Napoca.


„Prin noile dotări, urmărim creșterea eficienței și calității actului medical, scăderea timpului de diagnosticare şi tratament, precum şi prevenţie/depistare precoce a pacienţilor cu infecţie COVID-19”, a punctat Emil Boc.

Au primit bani și alte spitale din Cluj-Napoca, care nu sunt în subordinea Primăriei

Deși Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca este singurul aflat în subordinea Primăriei, în fiecare an orașul contribuie la susținerea celorlalte unități spitalicești din municipiu, în funcție de solicitările fiecărui spital, spune primarul.


Astfel, în 2020, în cadrul ședinței de Consiliu Local din 2 iulie, au fost aprobate Hotărârile privind alocările financiare pentru unitățile sanitare clujene, în valoare totală de 10.850.000 lei. Spitalele clujene care au primit astfel sprijin financiar de la bugetul local sunt:

- Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal (750.000 lei)
- Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca (400.000 lei)
- Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj (1.190.000 lei)
- Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” (60.000 lei)
- Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” (500.000 lei)
- Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj (5.600.000 lei)
- Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Ciricuță” Cluj-Napoca (440.000 lei)
- Spitalul Clinic Căi Ferate Cluj-Napoca (300.000 lei)
- Institutul Inimii de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Niculae Stăncioiu” (800.000 lei)
- Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (360.000 lei)
- Institutul Regional de Gastroenterologie – Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” (450.000 lei)


CITEȘTE ȘI:

Emanuel Ungureanu cere transparentizarea fondurilor alocate spitalelor clujene: „O cheltuire a banului public care nu se justifică!”
 

Ultimele Stiri
abonare newsletter