monitorulcj.ro Menu
Sănătate

Ministrul Sănătății a făcut anunțul pe care nimeni nu îl dorea! Ce se întâmplă din 1 iulie?

Recomandările experților sunt de a amâna noile măsuri de relaxare anunțate pentru 1 iulie, din cauza numărului mare de noi infectări cu COVID-19, a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a făcut anunțul pe care nimeni nu îl dorea! Ce se întâmplă din 1 iulie?

„S-a evaluat tot ce a însemnat ultimele două săptămâni, în care am avut o creștere a numărului de cazuri noi, în care au crescut cazuril în terapie intensivă, a crescut numărul de decese. Recomandările specialiștilor din Grupul Tehnico-Științific sunt de a amâna noile măsuri de relaxare pe care le aveam pentru 1 iulie. Umărim zilnic și săptămâna care urmează, evoluția numărului de cazuri, evoluția cazurilor de la terapie intensivă, evoluția deceselor și respectarea normelor de precauție, reguli de igienă, distanțarea fizică”, a spus Tătaru, luni, la Digi24.

Noi relaxări vor veni doar dacă scade numărul cazurilor de COVID-19

Tătaru a adăugat că aceste reguli nu au fost respectate în ultimele două săptămâni de către unii dintre români, ceea ce a dus la o creștere a numărului de infectări cu COVID-19. „Suntem într-un moment în care gestionăm un număr de cazuri crescut și s-a decis la nivelul Grupului Tehnic să amânăm ce-a de-a patra măsură de relaxare”, a spus ministrul.


„În măsura în care evoluția va deveni favorabilă, ne gândim și la alte măsuri de relaxare. În perioada următoare, văzând că avem stabilă o săptămână în care scade numărul de cazuri noi și transmiterea comunitară scade și ea, atunci putem să ne gândim la măsuri de relaxare. Rămâne ca fiecare între noi să gestionăm fiecare măsură de relaxare”, a mai precizat ministrul, într-o intervenție live pe platoul Digi24.

Efecte negative după a treia etapă de relaxare. „Intensitatea a fost parcă mai acută!”

Suntem într-un moment în care gestionăm viitorul acestei pandemii. Acum 3-4 săptămâni eram pe pantă descendentă, cu rată de transmitere 0,6-0,7, număr de cazuri care scăzuse sub 200. A urmat cea de-a treia perioadă cu măsuri de relaxare, weekendurile prelungite, poate și unele îndemnuri la nerespectarea unor reguli și bagatelizarea acestei pandemii și am tot observat foarte rapid creșterea numărului de cazuri noi. Situația nu este doar la noi, este și în alte țări europene, dar la noi recrudescența (intensitatea – n.r.) a fost parcă mai acută”, a mai spus Tătaru.


Întrebat dacă autoritățile au în vedere noi restricții, ministrul a răspuns: „Judecăm fiecare caz în parte, fiecare focar în parte, fiecare anchetă epidemiologică va duce la un rezultat în care putem vizualiza dacă există acea transmitere comunitară. Eventual, ne gândim ca punctual, în anumite locații să putem impune și alte restricții – izolarea acelui focar, carantinarea acelei zone. Noi trebuie să izolăm un focar pentru a nu se extinde”.

CITEȘTE ȘI:


Două cazuri noi de coronavirus la Cluj, în ultimele 24 de ore