Sănătate

Lucrări mai costisitoare! Consiliul Județean Cluj extinde un spital, modernizarea e mai scumpă

Consiliul Județean Cluj plănuiește extinderea Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca, dar costurile investiției au crescut.

lucrari-mai-costisitoare-consiliul-judetean-cluj-extinde-un-spital-modernizarea-e-mai-scumpa lucrari-mai-costisitoare-consiliul-judetean-cluj-extinde-un-spital-modernizarea-e-mai-scumpa

La ședința ordinară de joi, 28 mai, consilierii județeni își vor spune cuvântul asupra proiectului de Hotărâre pentru modificarea Hotărârii nr. 74 din 17.04.2019, privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiții „Extindere, etajare clădire existentă și amenajare birouri la etaj” la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca.

Potrivit forului administrativ județean, în timpul execuției lucrărilor de reabilitare a apărut necesitatea revizuirii documentației aprobate acum un an, deoarece la nivelul parterului s-a constatat starea instabilă a pereților interiori de compartimentare, a celor dintre anexele B-C/1-3, respectiv, axele A-B/ 1-2, fapt confirmat printr-o expertiză tehnică complementară care recomandă demolarea lor integrală și refacerea corespunzătoare.


70.000 de euro în plus pentru realizarea „unui obiectiv de standard superior”

Prin revizuirea documentației, s-au modificat indicatorii economici aprobați anterior. Astfel, valoarea totală a investiției a crescut de la 1.222.238,61 lei, cât era în 2019, la 1.553.798,05 lei (cu TVA), valoarea revizuită în 2020. Practic, de la un an la altul, costurile reabilitării Spitalului de Pneumoftiziologie au crescut cu peste 333.000 lei, adică circa 70.000 de euro.

Conform proiectului, suprafața construită va crește de la 159 mp la 191 mp. De asemenea, suprafața desfășurată va crește cu 223 mp, de la 159 la 382 mp. Investiția este propusă pentru „creșterea calității serviciilor medicale”, iar suma necesară pentru îndeplinirea obiectivului va fi cuprinsă în bugetul Județului Cluj.


„Soluțiile propuse urmăresc realizarea unui obiectiv de standard superior. Modificările ce se impun nu presupun lucrări care prin natura cărora să se afecteze negativ structura de rezistență a clădirii cu condiția respectării indicatiilor și recomandărilor din expertiza tehnică”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de Hotărâre.

Spitalul de Pneumoftiziologie are 30 de paturi, din care 5 pentru Terapie Intensivă

Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie „Leon Daniello” din Cluj-Napoca asigură activitatea spitalicească de chirurgie prin secția cu 30 de paturi, din care 5 paturi compartiment ATI, singura secție de profil din Centrul Universitar Cluj. Secția asigură asistență medicală curativă pentru pacienții cu tumori maligne și benigne, pneumotorax, traumatisme toracice, etc., asigurând prin linia de gardă permanentă în acest domeniu și colaborând cu Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Clinic Județean Cluj.


Terapia Intensivă cuprinde diagnosticul, prevenirea și tratamentul tuturor insuficiențelor acute ale funcțiilor vitale, iar măsurile specifice de tratament se adresează pacienților cărora le este amenințată imediat viața. ATI reprezintă nivelul cel mai ridicat de îngrijire dintr-o unitate sanitară cu paturi.

„Creşterea accesului la servicii de sănătate, îmbunătăţirea continuă a calităţii serviciilor furnizate, modernizarea infrastructurii şi a circuitelor din spitale, mai ales la nivelul blocurilor operatorii şi a secţiilor de Terapie Intensivă şi postoperator constituie o responsabilitate a sistemului de sănătate publică și a autorităților administrației publice sub autoritatea cărora funcționează spitalele publice”, susțin reprezentanții Consiliului Județean Cluj în motivarea proiectului.


CITEȘTE ȘI:

Consiliul Județean Cluj recalculează. Costurile modernizării Spitalului de Recuperare cresc!

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter