Sănătate

Bărbat din județul Cluj, mușcat de viperă. S-a trezit cu o surpriză la UPU Cluj-Napoca!

Un bărbat din județul Cluj a fost mușcat de o viperă și a ajuns la spital. Acolo, spre stupefacția sa, a aflat că nu există ser antiviperin.

barbat-din-judetul-cluj-muscat-de-vipera-in-curte-s-a-trezit-cu-o-surpriza-la-upu-cluj-napoca barbat-din-judetul-cluj-muscat-de-vipera-in-curte-s-a-trezit-cu-o-surpriza-la-upu-cluj-napoca

Incidentul s-a petrecut în localitatea clujeană Mărișel. Bărbatul se afla în curte când a văzut vipera. S-a apropiat de șarpe, moment în care a fost mușcat de deget. A chemat ambulanța, care l-a transportat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) Cluj-Napoca.

Bărbatul a stat sub supraveghere o zi, apoi a plecat acasă

„Am fost dus, nu mi s-a dat antiviperin că nu au. Am fost ținut sub observație 24 de ore, ei au vrut să mă țină 48 de ore. Am semnat pe proprie răspundere, că nu avea rost să mai stau. Cum stăteam acolo, puteam să stau și acasă”, a declarat Călin A., bărbatul mușcat de șarpe, potrivit TVR.


Medicii spun că serurile pe care le aveau la UPU Cluj-Napoca au expirat, iar pe piața românească nu se găsesc altele, deși s-au făcut mai multe solicitări. De asemenea, serurile se administrează diferit, în funcție de tipul de viperă care produce mușcătura. Astfel, medicii clujeni încearcă diferite metode de tratament.

Dr. Adela Golea: „Găsim și alte soluții pentru a trata mușcăturile de viperă”

„Eu zic că putem manageria anumite cazuri, pentru că pe acele tulburări de coagulare putem da plasmă proaspătă congelată. La nivel de centru universitar, să zic, avem și alte soluții. Nu știu să spun dacă toate spitalele pot manageria acest lucru, dar la nivel de Cluj găsim și alte soluții pentru a combate aceste tulburări”, a explicat dr. Adela Golea, directorul medical al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj.


Medicii susțin că serul antiviperin nu trebuie administrat la orice mușcătură de viperă, deoarece ar putea avea efecte adverse. Pe de altă parte, specialiștii recomandă prudență sporită atunci când mergem în drumeții. De precizat că Ministerul Sănătății a făcut demersuri ca să achiziționeze seruri din Serbia sau Polonia.

CITEȘTE ȘI:


Pericol de VIPERE în Făget! Un cățel a fost mușcat de un șarpe în zona Edgar Quinet


 

Ultimele Stiri
abonare newsletter