Sănătate

Cum se va schimba viaţa românilor după 15 mai. Raed Arafat a prezentat mai multe situații concrete

Raed Arafat a făcut o serie de precizări cu privire la modul în care va arăta viața românilor după 15 mai.

Cum se va schimba viaţa românilor după 15 mai. Raed Arafat a prezentat mai multe situații concrete Cum se va schimba viaţa românilor după 15 mai. Raed Arafat a prezentat mai multe situații concrete

Secretarul de Stat a vorbit într-o invervenție la Digi 24 despre relaxarea măsurilor și modul în care va arăta viața românilor după 15 mai, data la care cel mai probabil se va ridica starea de urgență.

Arafat a atras atenția asupra măștilor de protecție pe care le vom purta și tipurile de măști pe care le recomandă în următoarea perioadă:


„La masca de bumbac, nemedicală, trebuie să ai două trei cu tine. Masca chirurgicală, pentru stradă, are un anumit grad de protecție mult mai bun, are mai multe straturi, nu estee ca măștile medicale FFP2, asta se schimbă cam la 4 ore, dacă strănuți în ea trebuie să o schimbi”, a spus el.

Interzis în autobuze fără mască de protecție

Secretarul de Stat a anunțat reguli stricte în ceea ce privește transportul în comun în următoarea perioadă, fiind obligatorie masca de protecție în astfel de spații închise


„Va trebui să ne obișnuim, la metrou, la transport public, va trebui să devină o condiție ca să urci. Legal, dacă nu ai masca, conducătorul auto trebuie să se uite, la toate mijloacele de transport aglomerate. Eu în mașană de serviciu - dacă sunt cu șoferul suntem cu masca pe față. Dacă sunt singur, nu sunt cu mascî. Dacă călătoresc persoane din aceeași casă, nu trebuie. Dacă iei un coleg pe drum, trebuie și ai și tu și el. Și la supermarket - probabil se vor gândi că e un lucru care să-l dea clienților, dacă vrea să vină înăuntru”, a subliniat Raed Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență recomandă în continuarea munca de acasă în cazurile în care este posibil acest lucru, dar și achiziționarea de scannere pentru firmele cu mai mulți angajați pentru ca temperatura corpului să fie monitorizată constant.


„Cel puțin câteva luni va trebui să mergem așa, să ne obișnuim cu scanarea la intrare, nu numai la serviciu, să ajungem să ne obișnuim ca cineva să ne ia temperatura - e posibil să fie o măsură luată legal. Eu când întru în MAI mi se ia temperatura, de către jandarm, chiar dacă sunt secretar. Dacă e de la 37 în sus, nu mai intru”, a spus Arafat.

Raed Arafat a dat și câteva exemple prin care să se reducă aglomerația: programul defazat, oamenii să vină în trei interale orare, lucrul de acasă unde este posibil, măcar parțial, sau ture de două săptămâni acolo unde se poate.


Citește și:

Relaxarea din 15 mai, pusă sub semnul întrebării. Arafat: „S-ar putea să se impună şi alte restricţii, dacă ne trezim cu o explozie de cazuri”

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter