Sănătate

Suspect de coronavirus cu insuficiență renală din Gherla, tratat cu maximă precauție la Spitalul „Clujana”

Precauție maximă a medicilor de la Spitalul Clinic Municipal din Cluj-Napoca – Spitalul „Clujana”, care au primit un pacient suspect de infectare cu coronavirus. Rezultatul testării este așteptat în această seară.

Suspect de coronavirus cu insuficiență renală din Gherla, tratat cu maximă precauție la Spitalul „Clujana” Suspect de coronavirus cu insuficiență renală din Gherla, tratat cu maximă precauție la Spitalul „Clujana”

Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca (SCMCJ) a fost informat telefonic luni, 23 martie, că urmează să sosească un pacient de la Spitalul Municipal Gherla, unde fusese internat în ultimele trei zile cu probleme respiratorii și insuficiență renală care, în cursul zilei de luni, s-a agravat și a impus efectuarea unei dialize de urgență. Pacientul nu efectuase până atunci dializă.

S-a hotărât ca acesta să fie adus la SCMCJ, având în vedere că în spitalul clujean se poate efectua dializă pe Secția de Terapie Intensivă. Medicii de la SCMCJ au fost informați de situație cu o oră și jumătate – două înainte de sosirea pacientului, au fost luate toate măsurile de protecție și siguranță valabile pentru un pacient suspect de COVID-19, a declarat primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc.


Ulterior, a fost anunțată Radiologia, unde pacientul a efectuat CT-ul (computer tomograf), iar personalul a fost în permanență protejat și echipat corespunzător, cu echipament pentru cazuri de bolnav suspect de COVID-19. După efectuarea CT-ului la Radiologie, pacientul a fost transportat pe un circuit stabilit anterior la Terapie Intensivă, unde a fost preluat de personalul echipat corespunzător și pus singur în salon.

Pacientului i s-au făcut analizele, a fost așteptat și de medicul nefrolog și s-a confirmat că avea nevoie de dializă, pe care a și efectuat-o luni. Bolnavul a fost monitorizat toată noaptea, starea generală fiind – la momentul redactării articolului – ameliorată. Personalul care a participat la preluarea și investigarea pacientului a rămas în spital, precizează primarul Emil Boc.


Pacientului i s-a recoltat, luni, proba specifică pentru COVID-19, care a fost trimisă pentru testare la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, urmând că rezultatul să fie disponibil în cursul serii de marți, 24 martie.

„Este important de precizat că bolnavul a fost tratat, încă de la intrarea în SCMCJ, ca un suspect de COVID-19, luându-se toate măsurile de siguranță și prevenție atât pentru personalul spitalului, cât și pentru ceilalți pacienți”, a punctat Emil Boc.

abonare newsletter