Sănătate

Vă iubim, dar nu veniți acasă! Iohannis, mesaj pentru Diaspora: „Nu veniți de Paște!”

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis un mesaj pentru românii din Diaspora: să nu vină acasă de sărbători!

Vă iubim, dar nu veniți acasă! Iohannis, mesaj pentru Diaspora: „Nu veniți de Paște!” Vă iubim, dar nu veniți acasă! Iohannis, mesaj pentru Diaspora: „Nu veniți de Paște!”

Președintele a reamintit că sunt restricții de circulație în Europa și că, odată ajunși la graniță, ei ar trebui să intre direct în izolare sau în carantină.

„Se apropie sărbătorile pascale. Trebuie să le spunem cu tristețe, dar și cu sinceritate, să nu vină în acest an acasă de sărbători. În Europa practic nu se mai poate circula. Este foarte, foarte complicat. Iar atunci când totuși vin în țară, conform normelor în vigoare stabilite de experți, ei trebuie să intre direct în izolare sau în carantină, de la caz la caz”, a transmis Klaus Iohannis.


„Și atunci, ce rost ar avea să vină, ca să ajungă în carantină sau în izolare pentru cel puțin două săptămâni? Așadar, transmiteți pe toate canalele: românii din afara granițelor ne sunt dragi. Ne dorim să-i vedem, ne-am dori să fim împreună, dar în acest an, de aceste sărbători nu se poate. Este trist, dar trebuie să fim sinceri pentru a nu crea așteptări care pe urmă nu se împlinesc”, a mai spus președintele României.

Prefecții trebuie să fie „mai activi”

Klaus Iohannis le-a transmis prefecţilor şi şefilor instituţiilor publice deconcentrate să fie activi, arătând că situaţia este gravă.


„Autorităţile centrale au început imediat să lucreze foarte intens, la maxim. Am avut alaltăieri (n.red. marți) deja o videoconferinţă foarte importantă şi foarte bună cu membrii Guvernului, care sunt foarte implicaţi în măsurile pe care le-am decretat. Ieri (n.red. miercuri), Guvernul a luat măsuri foarte importante, şi economice şi de protecţie socială, pentru a veni în sprijinul în primul rând al românilor, dar şi în sprijinul firmelor din România. (...) Sunteţi, dacă pot să mă exprim aşa, armata noastră din teritoriu, care trebuie să funcţioneze perfect pentru a face ca această stare de urgenţă să funcţioneze foarte bine”, a spus Iohannis.

Preşedintele le-a cerut prefecţilor şi şefilor instituţiilor publice deconcentrate să le transmită românilor ce trebuie şi ce nu trebuie să facă în contextul epidemiei de coronavirus. De asemenea, şeful statului le-a solicitat acestora să le transmită românilor din străinătate să nu vină în ţară în perioada sărbătorilor. Totodată, le-a cerut acestora şi să creeze condiţiile necesare angajaţilor.


Mesaj pentru DSP

„Trebuie să fiţi fermi în felul cum conduceţi activitatea, dar trebuie să fiţi fermi şi corecţi faţă de colegele şi colegii cu care lucraţi. Cine poate să lucreze de acasă, să lucreze de acasă. Cine trebuie să vină obligatoriu la serviciu, să păstreze distanţa fizică unii de alţii. Creaţi-le condiţiile necesare ca să-şi facă munca în condiţii sigure. Este foarte, foarte important să respectăm aceste norme care au fost elaborate de cei mai buni experţi în plan mondial, să înţelegem cu toţii gravitatea situaţiei, dar, în acelaşi timp, să nu cădem în panică, să nu cădem în depresie şi să ne dăm seama că depinde de noi să îngrădim răspândirea acestei boli, depinde de fiecare dintre noi şi de fiecare autoritate pe care o conducem noi”, a declarat Iohannis.

De asemenea, preşedintele României a cerut Direcţiilor de Sănătate Publică să-şi facă treaba cu maximă seriozitate, cu maximă celeritate, iar personalul din spitale să fie pregătit. Şeful statului a afirmat că întreaga lume este într-o situaţie gravă.


„Românii aşteaptă de la noi să rezolvăm problemele noastre pentru România şi asta vreau să facem. Această boală este una foarte atipică şi vă spun din capul locului că avem, noi, în România, după statistici, astăzi mai puţin de 300 de cazuri confirmate (n.red. până la închiderea ediției). Însă, vom avea mai multe cazuri. Acest lucru este clar, ne spun experţii că boala se va extinde în continuare” – Klaus Iohannis, președintele României

abonare newsletter