Sănătate

Peste 900 de persoane în izolare și 53 în carantină, la Cluj. Controale în restaurante și cluburi

În județul Cluj sunt 905 persoane în izolare la domiciliu, 53 de persoane în carantină instituționalizată și patru pacienți infectați, internați la Spitalul de Boli Infecțioase.

Prefectul Clujului, Mircea Abrudean, a declarat că la nivelul județului nu este niciun caz confirmat la această oră, iar cei patru pacienți proveniți din alte județe care sunt internați la Spitalul de Boli Infecțioase din Cluj au, în general, o stare bună de sănătate.

"În acest moment avem 905 persoane în izolare la domiciliu, 53 de persoane în carantină instituționalizată, zero cazuri pozitive. Avem patru pacienți pozitivi din alte județe, după cu urmează: Maramureș, care este ameliorat, dar încă pozitiv, a fost retestat zilele trecute. Pacienta din Mureș este ameliorată în acest moment. Pacienta din Covasna are o stare generală bună și pacientul din Iași, carantinat la Satu Mare a ajuns la Cluj aseară, este asimptomatic, dar este confirmat pozitiv. Toți sunt internați pe secția dedicată a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase. În momentul de față, sunt ocupate partu saloane din cele 12 disponibile pe această secție", a spus prefectul Clujului.


Persoanele aflate în izolare la domiciliu sunt monitorizate de către Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul Județean al Jandarmeriei, de unitățile administrativ-teritoriale prin Poliția Locală și prin personalul din primării, dar și de medicii de familie. Mircea Abrudean a declarat că la nivelul județului nu au fost sesizate până în prezent abateri de la măsura autoizolării.

SUPLIMETAREA STOCULUI DE TESTE ȘI A LOCURILOR DE CARANTINĂ

În ceea ce privește probele care au ajuns la Cluj, prefectul a afirmat că spitalul are o capacitate de testare limitată la 70 de probe pe zi, cu toate că la unitatea medicală au fost aduse 114 în ultimele 24 de ore.


"Avem astăzi în testare 70 de probe, este capacitatea maximă a aparatului. Erau 114 probe venite, iar restul vor intra în testare mâine. Marea lor majoritate provin din centrele de carantină, în special din județele învecinate, pentru că, după cum știți, suntem centru regional. Urmează să primim un nou număr de teste, pentru că în curând se vor termina, având în vedere volumul foarte mare pe care îl avem, de 70 pe zi, evident că vom depăși în curând capacitatea de 400 care era asigurată până la acest moment. Mâine ar trebui să sosească un număr destul de important de teste, pentru că la nivel național sunt 3.000 achiziționate care vor fi dirijate către cele cinci centre regionale", a arătat Abrudean.

Numărul locurilor de carantină a fost suplimentat cu 64, în momentul de față existând 197 de spații de carantinare la nivelul județului Cluj. Potrivit prefectului, numărul acestora poate fi extins cu încă 200, la nevoie. De asemenea, Clinica Medicală I din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgențe Cluj este pregătită să preia cazurile care necesită Terapie Intensivă.


"Am luat decizia de a decongestiona Clinica Medicală I, care va fi pregătită pentru a prelua și a sprijini Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, în situația în care va fi necesar acest lucru. Din acest punct de vedere, am făcut niște demersuri și cu privire la identificare de noi paturi de terapie intensivă, dacă va fi cazul, pentru că până în prezent nu este niciun caz cu astfel de necesități. În față la Medicală I va fi instalat un cort de triaj pentru pacienții care vin la UPU, tocmai pentru a decongestiona situația de acolo și a fi dirijați către alte spitale. Ieri am avut o întâlnire cu toți managerii de spitale din județ, în care le-am atras atenția și i-am rugat să își dea tot concursul pentru a prelua toate cazurile care nu este nevoie să ajungă la Cluj și în special la Spitalul de Boli Infecțioase, care va fi dedicat doar pentru a primi eventuale cazuri de infectare cu coronavirus și pentru pacienții suspecți, care trebuie internați și testați", a adăugat Abrudean.

CONTROALE ÎN SPAȚII PUBLICE ÎNCHISE

Prefectul Clujului a anunțat controale în restaurante și în cluburi, mai ales în timpul weekend-ului, pentru a nu fi depășit numărul maxim admis de 100 de persoane. Această limită se aplică și în cazul bisericilor, care au însă posibilitatea de a găzdui slujbele în aer liber.


"Vom efectua controale la restaurante, cluburi și alte tipuri de structuri, cu privire la respectarea hotărârii luate la nivel național în privința evenimentelor organizate sub 100 de participanți în spații închise. Lucrul acesta se va întâmpla în perioada următoare, în special în week-end. Bisericile intră sub incidența hotărârii de la nivel național, care spune că nu se organizează niciun fel de activitate culturală, religioasă, științifică, de divertisment în spații închise cu peste 100 de participanți. Am discutat cu Înalte Preasfințitul Andrei ieri despre posibilitatea de a ține slujbele în aer liber", a mai spus Abrudean.

Ultimele Stiri
abonare newsletter