Sănătate

A doua ediție a cursului hands-on de endoscopie intervențională are loc în acest weekend la Cluj!

Clujenii sunt așteptați în perioada 28-29 februarie 2020 la cursul hands-on “Core Competencies In Gi Endoscopy: CRC 360o - Hands-On Training Course”.

Evenimentul este găzduit de Universitatea de Medicină și Farmacie Cluj-Napoca, Centrul de Simulare UMF, Strada Marinescu nr 23.

Este cea de-a doua ediție a cursului hands-on de endoscopie intervențională, care continuă succesul primei ediții din 2018.


În medicină și în special în gastroenterologie dezvoltarea de noi tehnici și proceduri se află într-o permanentă evoluție. Astfel, necesitatea actualizării cunoștințelor face parte din practica medicală curentă. Medicii tineri specialiști și primari gastroenterologi sunt beneficiarii acestui curs organizat sub egida Societății Mondiale de Endoscopie și a Societății Romane de Gastroenterologie și Hepatologie.

Această ediție iși propune să aducă în actualitate cancerul colorectal, patologie cu o înaltă rată de mortalitate, fiind pe locul trei în topul patologiilor maligne. Screeningul, detecția și caracterizarea polipilor colonici prin tehnici endoscopice de inaltă performanță permit îmbunatățirea calității vieții pacienților. Vor fi prezentate metode modern de caracterizare a polipior colonici de tip LCI (Linked Color Imaging) și BLI (Blue Light Imaging) care permit o mai buna detecție și caracterizare a polipilor colonici ca leziuni premaligne cât și aprecierea gradului de malignitate. In premieră europeană și națională va fi prezentat modulul de inteligență artificială care permite detectarea rapidă în timp real pe parcursul colonoscopiei a polipilor colonici, cu scăderea procentului de polipi ratați și a cancerelor de interval.


Tinerii gastroenterologi își vor imbunătăți și tehnicile de rezecție ale polipilor colonici prin învățarea tehnicilor de rezecție mucozală (EMR) și disecție mucozală (ESD) necesare în practica endoscopică de excelență.

Vor fi aduse de asemenea în prim plan tehnicile de hemostază endoscopică care sunt salvatoare de vieți omenești atât în hemoragiile variceale cât și non variceale. Vor fi expuse tehnici de injectare, coagulare cu plasma argon, coagulare cu sonde bipolare și montare endoscopică de clipuri hemostatice.


O altă tehnică care va fi învățată este stentarea endoscopică – metodă paliativă în cazul tumorilor obstructive ale tractului gastrointestinal. Ea presupune montarea endoscopica a unor stenturi metalice transtumoral, evitând o intervenție chirurgicală dificilă sau imposibil uneori de efectuat la acești pacienți, cu îmbunătățirea calității vietii la acești pacienți.

Centrul de aptitudini practice şi simulare în medicină al Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj Napoca este un loc unde cunostințele medicale se împletesc armonios cu practica de excelență, gazda perfectă pentru acest curs hands-on. Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie Prof. dr. Octavian Fodor Cluj Napoca susține formarea profesională la cel mai înalt nivel fiind alături de cursanți prin cadrele medicale, care, alături de experți din tară și străinătate, își pun în comun cunoștintele și le transferă tinerilor gastroenterologi din întreaga țară.


Acestui eveniment s-au alăturat și firme de top din domeniul aparaturii și tehnicii medicale care au înțeles că la baza performanței stă educația și formarea de excelență.

Ultimele Stiri
abonare newsletter