Sănătate

Ungureanu: "În România se moare de infecții nosocomiale, de TBC și de boli cardio-vasculare. De coronavirus, mai degrabă o să murim de frică"

Deputatul USR de Cluj, Emanuel Ungureanu, atrage atenția asupra faptului că, în ciuda isteriei generalizate din jurul coronavirusului, acesta are potențialul să ucidă mai puțini români decât infecțiile nosocomiale, tuberculoza și bolile vaculare.

Ungureanu a declarat că informațiile existente despre coronavirus arată o rată de mortalitate asemănătoare cu cea a gripei, iar panica a fost generată în rândul populației de lipsa de informare.

"În România se moare mai des la această oră de infecții nosocomiale din spital, mor trei români pe zi de TBC, mor doi români pe zi de boli cardio-vasculare, de gripa asta de care ne speriem toți, mai degrabă o să murim de frică, pentru că la cazurile care au apărut și în China și în altă parte, în orice mutație a acestui coronavirus, rata de supraviețuire este foarte mare, rata de deces este sub 2%, adică mai mică decât a gripelor sezoniere. Toată această panică în populație provine dintr-o lipsă acută de informare", a declarat Emanuel Ungureanu, într-o conferință de presă.


Deputatul a arătat că instituțiile clujene nu au fost pregătite la momentul izbucnirii epidemiei cu noul virus în Italia, deși sute de persoane aterizau la Cluj din zonele italiene de risc. Acesta a dat exemplul Spitalului de Boli Infecțioase, arătând că măsura de prevenție luată de instituția medicală a fost lipirea unui afiș pe o ușă.

"În 21 februarie, când în Italia se vorbea de cazuri de coronavirus, autoritățile din Cluj care știau că au multe curse de Lombardia, de Bergamo, nu au stat o secundă să explice celor care vin de acolo ce trebuie să facă. Și cei care au mers la Spitalul de Boli Infecțioase din proprie inițiativă, au găsit un afiș. Nimeni nu știa nicio măsură pentru coronavirus. În 23 februarie, la Spitalul de Boli Infecțioafe, lumea a bâjbâit fără să știe ce să facă cu cei întorși din Italia. A stat pe acolo, printre cei bolnavi de gripă, cu viroze. Exista o simplă indicație, “pacienți Italia” pusă pe ușă, pe o zonă de acces liberă din zona UPU, unde veneau și ambulanțele cu pacienți, erau copii mici.  Ce să mai spunem de coronavirus, ei nu erau pregătiți pentru gripă, nu era un circuit special, nu exista nicio formă de protecție pentru cei care aveau nevoie de informații", a mai arătat Ungureanu.


Parlamentarul USR a făcut publică o informare primită de la DSP Cluj, care recunoștea că, pe data de 21 februarie nu erau luate măsuri împotriva coronavirusului.

"Îl rog pe domnul Moisescu de câteva zile să iasă și să explice care sunt măsurile luate, să calmeze spiritele. Am primit pe o pagină faptul că în data de 21 februarie nu erau măsuri luate pe aeroport sau de către DSP pentru coronavirus. La Cluj-Napoca, între 21 și 23 februarie nu s-a întâmplat nimic, iar în 23 au fost surprinse imaginile cu acest A3 cu “pacienți Italia”, a adăugat Emanuel Ungureanu.

Ultimele Stiri
abonare newsletter