monitorulcj.ro Menu
Sănătate

În depozitele din Cluj ar fi ajuns din Bihor carne de curcan contaminată cu virusul gripei aviare

Inspectorii de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) au efectuat un control în Giurgiu, unde au descoperit carne care ar putea fi contaminată cu virusul gripei aviare.

În depozitele din Cluj ar fi ajuns din Bihor carne de curcan contaminată cu virusul gripei aviare

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimetelor (ANSVSA) a fost notificată de Comisia Europeană, în data de 17 ianuarie, privind livrările de produse din carne de pasăre provenite din fermele de păsări din Ungaria aflate în zona de restricție, din cauza evoluției gripei aviare, cu tipul H5N8.

Potrivit notificării, în perioada 4-11 ianuarie 2020, prin activitățile de comerț intracomunitar, trei unități autorizate din Bihor au achiziționat 17.065 de kg carne și organe de curcan, cu termenul de valabilitate cuprins între 9 și 20 ianuarie. Produsele achiziționate de beneficiarii din România erau însoțite de documentele necesare desfășurării activitaților de comerț intracomunitar, scrie evz.ro.

Reprezentanții DSVSA Bihor, în urma verificărilor desfășurate în cele trei unități din județ, au constatat că produsele nu se mai regăsesc la nivelul depozitelor de destinație, fiind distribuite în 26 de județe: Giurgiu, Bacău, Galați, Hunedoara, Dolj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Timiș, Gorj, Neamț, Arad, Harghita, Mureș, Sălaj, Vaslui, București, Vrancea, Brăila, Covasna, Iași, Prahova, Dâmbovița, Călărași, Argeș, Ilfov și Bihor.

Reprezentanții DSVSA județene din cele 26 de județe au demarat verificări ale tuturor beneficiarilor produselor notificate, pentru identificarea celor 3.336 de kg de produse (aripi, pipote, pulpe superioare, pulpe inferioare, medalion), care se mai aflau în termenul de valabilitate la momentul notificării.


Etichete: carne cluj gripa aviara