monitorulcj.ro Menu
Sănătate

BOMBĂ biologică? Sângele CONTAMINAT ajunge zilnic în sistemul de canalizare

Mii de litri de sânge contaminat, dar și alte deșeuri infecțioase de la sute de unități sanitare din România sunt aruncate zilnic în sistemul de canalizare, avertizează deputatul USR de Cluj Emanuel Ungureanu.

BOMBĂ BIOLOGICĂ! Mii de litri de sânge contaminat ajunge zilnic în sistemul de canalizare, sursă foto: Facebook Emanuel Ungureanu

După o vizită inopinată la Spitalul Universitar de Urgență București, parlamentarul clujean susține că sângele din sălile de operație, contaminat cu diferite bacterii periculoase, dar și alte fluide biologice contaminate sunt evacuate în sistemul de canalizare prin intermediul chiuvetelor sau chiar ale WC-urilor, fără să se respecte procesul de decontaminare.

„Pericolul pentru sănătatea publică este unul uriaș! Rog public Direcțiile de Sănătate Publică din București și din toate județele României să demareze un control împreună cu Ministerul Sănătății și al Mediului pentru a avea urgent o analiză a dimensiunilor acestui dezastru cu implicații catastrofale pentru sănătatea publică”, solicită Ungureanu.

Cu excepția Spitalului Foișor din București, toate celelalte unități sanitare din capitala României nu respectă normele legale stabilite prin OMS 1226/2012, norme care stabilesc clar cum ar trebui să fie evacuate deșeurile infecțioase cu un potențial toxic uriaș, afirmă deputatul clujean.

Pansamente îmbibate de sânge contaminat

„Vă reamintesc imaginile filmate de mine la Spitalul Județean de Urgență Cluj acolo unde în zona de colectare a deșeurilor menajere din spital am găsit pansamente îmbibate cu sânge contaminat, mănuși folosite la manevre chirurgicale, perfuzoare și alte materiale contaminate biologic. DSP Cluj a acoperit aceste nereguli monstruoase într-o evidentă complicitate cu conducerea Spitalului Județean Cluj”, acuză Emanuel Ungureanu.

Din păcate, multe din deșeurile toxice provenite din spitalele României ajung la gropile de gunoi ale orașelor, iar de acolo contaminează aerul, pânza freatică și solul, avertizează parlamentarul. Acesta spune că toate unitățile sanitare care aruncă sângele contaminat în canalizare au fost acreditate de Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătăte (ANMCS), condusă de Vasile Cepoi – „pe bani grei”.

„Nu a existat niciun fel de monitorizare din partea acestei autorități cu privire la procedurile de decontaminare. Ce să mai spun de Inspecția Sanitară de Stat sau Direcțiile de Sănătate Publică habar nu au ce se întâmplă în aceste unități sanitare cu sângele contaminat și dacă au habar nu iau măsuri pentru că fiecare spital este feuda unui manager numit de o gașcă politică!”, conchide Emanuel Ungureanu.

CITEȘTE ȘI: Grămada cere vârf! „Munte” de gunoaie toxice în curtea Spitalului de Urgență Cluj