Sănătate

Clujeni, nu vă îmbolnăviți. Șefii Spitalului Județean: „Folosiți cu discernământ UPU”

Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) de pe strada Clinicilor intră în reparații pentru o lună.

Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Cluj-Napoca îi îndeamnă pe clujeni să "folosească cu discernământ serviciile de urgență" în următoarele săptămâni, întrucât Unitatea de Primire a Urgenţelor întră în renovare.

"În perioada 14 ianuarie – 14 februarie în Unitatea de Primire a Urgențelor (UPU) se vor relua lucrările de reparații. Se va lucra în zona de triaj, holurile de la parter și etajul 1, în compartimentul pentru evaluarea și tratamentul urgențelor care nu necesită monitorizare și în zona compartimentului de consultații ortopedice și intervenții aseptice", anunţă reprezentanţii SCJU Cluj.


Unitatea medicală anunţă că accesul pacienților se va face, în această perioadă, prin lateralul clădirii, în partea dinspre Clinica de Chirurgie Generală I.

"Dat fiind spațiul restrâns în care vom funcționa, vă îndemnăm să folosiți cu discernământ serviciile de urgență", mai transmite conducerea spitalului.


În 2019 Spitalul Clinic Județean de Urgență a primit o finanțare de  6.510.000 lei de la Primăria Cluj.

Reamintim că anul trecut, fostul ministrul al Sănăţii Sorina Pintea a trimis Corpul de Control la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, iar rapoartele emise arată dimensiunea dezastrului la această unitate sanitară, condusă de Petru Şuşcă.


Potrivit raportului de control, au fost verificate, prin sondaj, din punct de vedere al organizării, respectării circuitelor funcţionale, destinaţia spaţiilor şi din punct de vedere al condiţiilor igienico-sanitare următoarele structuri: UPU şi secţiile clinice ATI, chirurgie I, Chirurgie II, chirurgie vasculară, chirurgie plastică şi reparatorie cu 5 paturi arşi, compartiment ortopedie-traumatologie, serviciul anatomie-patologie.

“De exemplu, la UPU s-a constatat că nu deţine spaţiile necesare privind conducerea şi organizarea unităţilor şi compartimentelor de primire a urgenţelor şi anume spaţii de consultaţii specifice ginecologie, în spaţiile de primire/triaj al pacienţilor există tavane false încălcându-se prevederilor unui ordin de ministru. În salonul de observaţie pavimentul este degradat”, sunt doar o parte dintre neregulile constatate de Corpul de Control.


Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca este o unitate sanitară care funcţionează în 34 de clădiri având în componenţă Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) şi SMURD şi 41 de secţii şi compartimente medico-chirurgicale.

În luna iulie 2019, Emanuel Ungureanu, deputatul USR, a făcut o vizită la Unitatea de Primiri Urgenţe din Cluj-Napoca, iar imaginile au arătat o realitate crudă. "Unitatea de Primiri Urgențe Cluj-Napoca! Sala de așteptare, fără aerisire, înghesuială, stres. Dacă ai nevoie la toaletă ca aparținător, trebuie să ceri voie să ajungi la un grup sanitar comun( femei și bărbați) plasat în zona de urgențe unde își fac nevoile, pacienții, personalul medical și aparținătorii care stau, inclusiv în stradă", a fost o parte a mesajului transmis de Ungureanu pe facebook.

Ultimele Stiri
abonare newsletter