monitorulcj.ro Menu
Sănătate

Moment ISTORIC. Israel recunoaște diplomele absolvenților Facultății de Medicină din Cluj

Ministerul Sănătății din Israel a decis recunoașterea diplomelor absolvenților Facultății de Medicină din Cluj-Napoca, astfel că tinerii medici vor putea profesa în această țară în urma examenului de rezidențiat.

Moment istoric. Israelul recunoaște diplomele absolvenților Facultății de Medicină din Cluj-Napoca

Decizia a fost comunicată printr-o scrisoare oficială de către Dr. Shaul Yatziv, directorul departamentului de acreditări pentru profesioniștii din domeniul medical. Aceasta vine în urma unei vizite pe care Shaul Yatziv, împreună cu o comisie a Ministerului Sănătății din Israel, a făcut-o la Cluj-Napoca, în care aceștia au analizat standardele pregătirii pe care o oferă facultatea de medicină. Această decizie este cu atât mai relevantă cu cât, în 2018, Israelul impunea criterii dure de acreditare pentru cei care aveau diplome de studiu emise în România și care doreau să profeseze în această țară.

În 2018, Ministerul Sănătății din Israel a decis să nu mai recunoască diplomele medicale decât cele provenind din țări membre OECD sau diplome ale facultăților de medicină care au fost acreditate după standardele Federației Mondiale de Educație Medicală (WFME). Facultatea de Medicină din Cluj a fost evaluată de Asociația Școlilor de Medicină Europene (AMSE) și ASIIN (Agenția pentru Acreditarea Programelor de Studiu în Inginerie, Matematică și Științe Naturale) din Germania, precum și de CIDMEF (Conferința Internațională a Decanilor și Facultăților de Medicină de Expresie Franceză), ambele evaluări fiind realizate după standardele WFEME.


În urma evaluării pe care reprezentanții Ministerului Sănătății din Israel au făcut-o la Cluj-Napoca, în luna decembrie, aceștia au ajuns la concluzia că studiile medicale de care au parte viitorii medici la Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca întrunesc standardele ridicate acceptate de către Israel, iar acreditarea obținută de la AMSE/ASIIN certifică îndeplinirea standardelor Federației Internaționale de Educație Medicală (WFEME).

S-a decis ca recunoașterea studiilor să nu se mai facă unitar la nivelul tuturor facultăților dintr-o anumită țară, ci pentru fiecare facultate în parte, existând foarte mari diferențe de calitate în pregătirea absolvenților între diferitele facultăți. Astfel, în urma evaluării, din România vor fi recunoscute doar diplomele de la UMF „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și de la UMF „Carol Davila” din București.


140 de studenți israeleni la UMF Cluj-Napoca

„Iată că începutul de an a adus vești excelente pentru studenții noștri din Israel și pentru noi toți, întreg corpul didactic al Facultății de Medicină din Cluj-Napoca. Această victorie se datorează muncii pe care noi toți am depus-o anul trecut și efortului pe care l-am făcut pentru a obține acreditarea internațională privind calitatea educației care ne-a fost acordată în urma evaluării externe realizată de AMSE (Asociația Școlilor de Medicină Europene) și ASIIN (Agenția pentru Acreditarea Programelor de Studiu în Inginerie, Matematică și Științe Naturale), cea mai importantă agenție de evaluare a calității educației din Germania. Astfel,această nouă recunoaștere internațională ne consolidează și mai mult poziția de pol de excelență în pregătirea medicală”, a declarat Prof. Dr. Anca Buzoianu, decanul Facultății de Medicină din Cluj-Napoca, rector ales al Universității pentru mandatul 2020-2024.

Totuși, pentru ca această recunoaștere să fie menținută, Facultatea de Medicină din Cluj-Napoca trebuie să își mențină standardele ridicate în pregătirea studenților, să respecte în continuare măsuri precum: studiile absolvenților să fie continue și neîntrerupte în cei 6 ani de facultate, studenții să nu se fi transferat din alte instituții medicale pe perioada studiilor, tinerii să treacă cu succes de toate examenele înainte de avansa în anii de studiu și să promoveze toate disciplinele preclinice înainte de începerea activității clinice (anii 4-6), numărul de studenți admiși la facultate să fie proporțional cu capacitatea clinicilor și facilităților de pregătire, astfel încât aceștia să aibă parte de stagii de practică adecvate, iar admiterea studenților în primul an de facultate să se facă doar pe bază de concurs, ca în prezent.


Potrivit statisticilor, israelienii sunt printre cele mai numeroase populații studențești în Universitățile de Medicină din România, în Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” fiind studenți 140 de cetățeni israelieni.