Sănătate

Protecție prin vaccinare. Ministrul Sănătății: Vaccinarea obligatorie, o prioritate pentru noi

Ministrul Sănătății, Victor Costache, a declarat că obligativitatea vaccinării este o prioritate și o susține.

Oficialul a făcut o paralelă cu perioada dinainte de Revoluție când vaccinarea se realiza în școli, era obligatorie și când „era un program de succes”, potrivit lui Costache. Acesta a explicat că, în opinia sa, primele „curente și opinii puternice anti-vaccinare” au apărut după campania de vaccinare anti-HPV de acum mai bine de 10 ani care a fost „prost gândită”.

„Absolut, absolut! Gândiți-vă că acest lucru, dumneavoastră sunteți mult mai tânără ca mine, dar nu era o problemă în perioada pre-decembrie 1989. Nimeni nu își punea problema vaccinării copiilor. Vaccinarea era un succes în România, era un program de succes. Din păcate vedeți un… putem să ne referim așa, să facem ca o paralelă la cazul Floreasca, o campanie de vaccinare prost gândită și o informare deficitară care a avut loc acum mai bine de 10 ani, când, dacă mai țineți minte, s-a introdus prima campanie de vaccinare împotriva cancerului de col uterin, această campanie a fost relativ prost gândită și atunci au apărut primele curente și primele opinii puternice anti-vaccinare. S-au prezentat niște efecte secundare false, s-a creat o întreagă isterie și de la un caz izolat s-a aruncat o umbră pe tot ce înseamnă program de vaccinare. Au început să apară epidemii de boli ale copilăriei care erau dispărute demult. Și astfel noi, știți foarte bine, susținem vaccinarea obligatorie”, spune Ministrul Sănătății la un post de televiziune.


Efectele curentului anti-vaccinare încep să se arate în toate colţurile lumii. Bolile infecțioase au reprezentat în trecut cea mai frecventă cauză de deces. În jurul anului 1900, își pierdeau viața 65.000 de copii de pe urma unor boli precum tusea convulsivă, scarlatina și difterie. Din fericire, în prezent, aceste boli constituie doar excepții. La această stare de fapt a contribuit nu doar îmbunătățirea condițiilor socio-economice, ci și creșterea accesului la antibiotice și protecția conferită de vaccinuri.

Protectia prin vaccinuri


Scopul direct al vaccinării constă în activarea sistemului imunitar fata de anumiti agenți patogeni invazivi și prevenirea răspândirii bolii. 

Dr. Aida Puia, medic primar de familie, explică cât de importantă este vaccinarea. 


„În primul rând, vaccinarea este singura măsură de profilaxie primară pe care o avem. Practic, prin vaccinare obținem imunitatea care se întâmplă și după trecerea prin boală, fără ca să facem boala. Obținem partea finală a unei boli care are loc prin infecție, perioadă de stare cu toate simptomele și obținerea imunității. Asta se obține pentru vaccinare acolo unde avem boli care pot fi prevenibile prin vaccinare. Beneficiul vaccinului este unul major. Avem puține boli prevenibile prin vaccinare, puține boli la care s-a putut obține această variantă. Orice virus sau bacterie acționează prin mai mulți factori ca să determine boala”, spune Dr. Aida Puia. 

Aceasta susține că există și acum pacienți care refuză vaccinarea din cauza teoriilor nejustificate. 


„Avem și în momentul de față pacienți care refuză vaccinarea. Sunt tot felul de teorii care nu sunt justificate și susținute de studiile științifice. Deja este un fenomen sociologic. Dovezi sunt nenumărate pentru beneficiile vaccinării. Dacă ne legăm de ultimul vaccin apărut pentru HPV, Australia, care vaccinează de mai bine de 15 ani a ajuns la un procent de infecții cu HPV și ca urmare cancer uterin aproape nedetectabile”, mai spune Dr. Aida Puia. 

 


 

 

 

 

Ultimele Stiri
abonare newsletter