Sănătate

Scandal cu efect? CA-ul de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj a fost schimbat

Membri noi în Consiliul de Administraţie al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca după scandalul de vineri.

sursa foto adevarul.ro sursa foto adevarul.ro

Prezentarea publică de către deputatul Emanuel Ungureanu a celor trei rapoarte făcute de Corpul de Control al ministrului Sănătăţii la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca (SCJU) a avut efecte: ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a numit trei noi membri în Consiliul de Administraţie al instituţiei.

Cei trei noi membri ai Consiliului de Administraţie sunt Sorin Dudea, şeful Secţiei de Radiologie, George Dindelegan de la Secţia de Chirurgie 1 şi Simona Rednic, de la Reumatologie.


„Conducerea SCJU trebuia demult schimbată pentru că sunt zone în spital care sunt adevărate bombe biologice, cum ar fi secţia de chirurgie vasculară, condusă de Marius Fodor, unde a murit în luna august un pacient în urma infecţiilor nosocomiale. De asemenea, la ATI circuitele sunt atât de dezorganizate încât riscul de contaminare cu bacterii rezistente este major. Sper ca numirea noului CA să însemne şi o decizie de revocare, în regim de urgenţă, a managerului Petru Şuşca, şi, ulterior, numirea ca interimar, a unui manager care să nu fie membru al vreunui partid politic”, a spus Ungureanu, despre decizia ministrului Sănătăţii, citat de adevarul.ro.

Deputatul ar dori o conducere apolitică şi un manager din afara Clujului care „să nu aibă relaţii cu clanurile de tip mafiot care au dominat sistemul medical clujean în ultimii 15 ani”.


Nereguli cu duiumul

Fostul ministrul al Sănăţii Sorina Pintea a trimis Corpul de Control la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj, iar rapoartele emise arată dimensiunea dezastrului la această unitate sanitară, condusă de Petru Şuşca.

Din faţa Unităţii de Primire Urgenţe (UPU), Emanuel Ungureanu a prezentat vineri concluziile ultimelor trei rapoarte ale Corpului de Control. Deputatul USR de Cluj spune că aceste rapoarte  “confirmă toate suspiciunile pe care le-am ridicat în spaţiul public şi care demonstrează cu vârf şi îndesat că este o legătură directă între numirea politică a unor manageri şi decesul unor oameni”.


“Pacienții mor cu zile”

„Am demonstrat prin aceste rapoarte că nu exagerez când spun că jegul din Spitalul Judeţean Cluj are consecinţă directă asupra actului medical. Aceste rapoarte scot în evidenţă complicitatea Direcţiei de Sănătate Publică la toate neregulile de care am spus, mă refer la DSP Cluj, sunt rapoarte care detaliază faptul că Centrul de Trasfuzii din Spitalul Judeţean nu are condiţiile minime de funcţionare, demonstrează faptul că Unitatea de Primiri Urgenţe a fost autorizată în condiţiile în care lucrările de reparaţii s-a făcut fără norme şi zona a ceea ce înseamnă apă decontaminată şi apă sterilă se intersectează şi sunt o groază de probleme care afectează direct starea de sănătate a pacientului”, a spus Ungureanu.

La final, acesta a cerut demiterea atât a managerului Petru Şuşcă, cât şi a întregii conduceri a spitalului.


“Am cerut expres de mai multe ori, din 2014, de când arăt neregulile din acest spital, demiterea Consiliului de Administraţie a Spitalului şi apoi demiterea domnului Şuşcă şi a întregii conduceri a Spitalului Judeţean Cluj”, a conchis Ungureanu.

Se ascund infecțiile?

"Potrivit unor rapoarte ale Corpului de Control al ministrului Sănătăţii, ultimul din septembrie 2019, care au fost ascunse până acum, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca s-au întâmplat nereguli de o gravitate extremă. Unitatea de transfuzii a spitalului nu are condiţiile minimale de funcţionare şi funcţionează ilegal, iar la Secţia Chirurgie 2 rata infecţiilor nosocomiale este înspăimântătoare. Se fac raportări false privind aceste infecţii, iar medicii din SCJU ascund pacienţilor faptul că au fost infectaţi pe secţii", a mai declarat Emanuel Ungureanu.

abonare newsletter